Arab Saudi dijangka umum kuota haji bulan depan

18

11 MAC: Kerajaan Arab Saudi dijangka mengumumkan jumlah sebenar kuota haji diperuntukkan kepada rakyat Malaysia, pada bulan Ramadhan atau April ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, sehubungan itu, Lembaga Tabung Haji (TH) akan membuat pelbagai persediaan sewajarnya bagi melancarkan urusan jemaah haji sebelum bertolak ke Makkah.

ZULKIFLI

“InsyaAllah, saya jangka Arab Saudi akan umum (pertambahan) secara rasmi sekitar Ramadan dan biasanya jarang orang nak selesaikan urusan dengan jumlah ramai di saat akhir, maka kita tunggu sahajalah.

“Tabung Haji mengambil pendekatan positif dengan membuat persediaan mengikut kadar kemampuan, selain komited menyelesaikan urusan jemaah sejurus dibenarkan dan mendapat tawaran rasmi,” katanya selepas menyerahkan sumbangan komputer riba kepada pelajar asnaf Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Perak di Dewan Besar Tabung Haji di Ipoh, Perak.

Turut hadir Pengarah TH Perak, Mohamad Abas dan Pengarah (Hal Ehwal) Pelajar UTM kampus Kuala Lumpur, Prof Madya Dr Pauziah Muhamad.

TH memperuntukkan RM750,000 di bawah Program Iqra’ TH bagi disumbangkan kepada 218 pelajar UTM di Perak, Johor, dan Pahang bagi menampung pengajian pelajar daripada keluarga asnaf serta B40.

Sebelum ini media melaporkan Malaysia mendapat tambahan 10,000 kuota rasmi haji yang akan dilaksanakan selepas keadaan wabak COVID-19 terkawal dan ibadah itu dibuka semula.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dilaporkan berkata, perkara itu dipersetujui oleh Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Salman Abdulaziz Al-Saud dalam satu pertemuan di Riyadh. Mengulas lanjut, Zulkifli berkata, pemilihan bakal jemaah tahun ini adalah berdasarkan senarai musim haji yang lalu yang ditunda berikutan penularan pandemik COVID-19.

Bagaimanapun, Zulkifli berkata masih terlalu awal untuk mengulas mengenai kewajipan bakal jemaah mengambil suntikan vaksin imunisasi COVID-19.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.