Mahkamah benarkan penganut Kristian guna kalimah Allah

159

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan penganut agama Kristian di negara ini menggunakan kalimah Allah dalam pembelajaran agama atau penerbitan buku agama mereka.

Selain Allah, penganut agama Kristian di negara ini juga boleh menggunakan perkataan Kaabah, Baitullah dan solat dalam penerbitan mereka.

Hakim Datuk Nor Bee Ariffin memutuskan demikian dalam semakan kehakiman seorang wanita Melanau dari Sarawak, Jill Ireland,

Nor Bee dalam penghakimannya berkata, arahan kerajaan dikeluarkan Bahagian Kawalan Penerbitan dalam Kementerian Dalam Negeri bertarikh 5 Disember 1986 adalah salah di sisi undang-undang dan tidak berperlembagaan.

Nor Bee turut membenarkan deklarasi dalam mengamal kebebasan beragama yang terlindung dalam Perkara 3,8,11 dan 12 Perlembagaan Persekutuan adalah hak perlembagaan pemohon untuk mengimport penerbitan itu dalam menggunakan hal pemohon untuk mengamal agama sendiri serta hak kepada pelajaran.

Bagaimanapun, difahamkan, penerbitan buku agama atau bahan keagamaan Kristian yang menggunakan empat perkataan itu perlu disertakan dengan penafian ‘Hanya untuk penganut Kristian sahaja’ pada kulit buku beserta lambang salib.

Pada 11 Mei 2008, cakera padat (CD) berjudul Cara Hidup Dalam Kerajaan Allah,  Hidup Benar Dalam Kerajaan Allah dan Ibadah Yang Benar Dalam Kerajaan Allah, telah dirampas daripada Jill sebaik beliau tiba di lapangan terbang di Sepang.

Jill kemudian memfailkan semakan kehakiman pada 2008 memfailkan semakan kehakiman untuk menuntut semula lapan CD mengandungi kalimah Allah dan relif hak perlembagaannya untuk mengamalkan agamanya dilanggar dengan menyekat atau melarang pengimportan bahan pendidikan.

Pada 2014, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Jill dan memerintahkan agar kesemua lapan CD itu dipulangkan, namun tidak membuat sebarang penghakiman mengenai relif-relif lain yang dimohon.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.