Suntikan vaksin: KJ perbetulkan fakta Najib

212

10 MAC : Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin menyangkal kenyataan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung pemberian vaksin yang dimuat naik menerusi satu hantaran di Facebook rasmi beliau semalam.

Khairy tampil menjawab dakwaan itu di ruangan komen Facebook Najib bahawa tidak adil untuk melakukan perbandingan dengan Singapura kerana tidak mengambil kira jumlah hari program vaksinasi berlaku.

Menurut beliau, sehingga 1 Mac 2021, jumlah dos vaksin yang diberikan di Singapura adalah sebanyak 525,039 dan sudah memulakan program vaksinasi mereka pada 8 Januari.

“Secara purata, untuk tempoh 53 hari daripada hari pertama sehingga 1 Mac, jumlah dos yang diberikan di Singapura sebanyak 9,906 sehari.

“Untuk Malaysia, sehingga semalam, sejumlah 166,363 dos sudah diberikan. Ini menjadikan purata dos diberikan sejak Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan bermula pada 24 Februari lalu (13 hari sehingga semalam – bukanlah 3 minggu seperti yang Datuk Seri tulis) sebanyak 12,797 dos sehari.

“Jadi perbandingan yang dibuat Datuk Seri adalah tidak adil apabila tidak mengambil kira jumlah hari program vaksinasi telah berlangsung. Jika mengambil kira jumlah hari, ternyata purata harian vaksinasi di Malaysia lebih tinggi daripada Singapura,” kata Khairy.

Penjelasan itu mendapat 10,000 tanda suka, selepas Khairy memuat naik komen berkenaan di Facebook Najib sejak malam tadi. 

Terdahulu, Bekas Presiden UMNO itu mendakwa, kadar pemberian vaksin jauh di bawah sasaran kerajaan, iaitu sebanyak 150,000 suntikan sehari dan melakukan perbandingan dengan Singapura yang sudah memberikan vaksin kepada 596,000 orang, manakala Indonesia 4,256,457 individu.

Najib berkata, kadar vaksinasi negara perlu dipercepat lagi kerana ramai rakyat Malaysia tak sanggup menunggu sehingga Mac 2022 untuk negara mencapai imuniti kelompok dan bebas COVID-19.

Dalam pada itu, Khairy menjangkakan sebanyak 160,000 dos vaksinasi sehari akan dilaksanakan untuk fasa dua dan tiga dengan adanya lebih banyak Pusat Pemberian Vaksin dan jumlah vaksinator.

Khairy turut menafikan kerajaan melakukan pusingan U dalam pembabitan klinik serta hospital swasta bagi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, sebaliknya, perkara tersebut sudah dirancang dan dinyatakan dalam buku panduan pelalian.

Menurut beliau, kerajaan juga tidak pernah menghalang sekiranya ada pihak swasta mahu mendapatkan bekalan vaksin daripada mana-mana pengeluar.

“Mungkin Datuk Seri belum membaca sampai habis buku panduan ini. Saya juga sudah menyatakan perkara ini berulang kali sama ada menerusi program penerangan, siaran akhbar, mahupun ketika sidang media. Datuk Seri boleh ‘Google’ jika Datuk Seri ada terlepas pandang. 

“Bagaimanapun, buat masa ini, kebanyakan pengeluar vaksin hanya mengadakan rundingan bersama pihak kerajaan. Saya juga ingin menyatakan, apa-apa jenis vaksin yang hendak digunakan di Malaysia perlu mendapat kelulusan NPRA (Bahagian Regulatori Farmasi Negara).

“Saya difahamkan, sehingga kini tiada permohonan sudah diterima oleh NPRA daripada pihak swasta untuk mendaftarkan apa-apa jenis vaksin,” katanya.

Sementara itu, menerusi kenyataan sama, Khairy memaklumkan kerajaan juga sedang mempertimbang kertas kerja pelaksanaan vaksinasi secara pandu lalu dan sudah dibentangkan oleh Akademi Sains Malaysia (ASM).

“Jadi jangan khuatir. Perancangan ini sememangnya sudah ada. Cumanya ia perlu diberi perincian, terutamanya dalam soal logistik dan kesan AEFI (kesan sampingan susulan imunisasi), memandangkan setiap vaksin COVID-19 mempunyai protokol pengendalian yang berbeza-beza,” katanya.

Khairy turut berterima kasih kepada Najib kerana sering menyentuh mengenai vaksinasi COVID-19 dan mengesahkan taklimat khas mengenai program itu akan diadakan kepada Ahli Parlimen, tidak lama lagi. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.