Polis keluar 5 saman trafik terhadap dua pelajar hina guru

78

9 MAC: Dua pelajar yang tular di media sosial yang membonceng motosikal dan menconteng belakang baju sekolah dengan perkataan kesat terhadap guru telah dikenakan tindakan saman trafik terhadap mereka. 

Ketua Polis Negeri Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, sebanyak lima saman trafik telah dikeluarkan terhadap pelajar tersebut dan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955.

Menurut beliau, pihaknya juga sudah mengambil keterangan daripada kedua-dua pelajar terbabit dan kertas siasatan akan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan susulan bagi membantu siasatan.

“Generasi muda pada hari ini tidak sepatutnya menunjukkan perbuatan sedemikian dan pada masa sama menjadi ingatan kepada ibu bapa supaya memainkan peranan memastikan kelakuan anak-anak sama ada berada di sekolah atau luar rumah. Saya menasihatkan kepada pelajar sekolah supaya menjaga kelakuan dan jangan menunjukkan sikap biadap.

“Selain itu, tanamkan juga semangat cintakan guru sebagaimana kita menyayangi seseorang dan saya meminta remaja di luar sana supaya belajar daripada kesilapan orang lain,” katanya kepada media selepas pemantauan kehadiran pelajar semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Sekolah Kebangsaan (SK) Mulong 2, di Kota Bahru, hari ini.

Terdahulu, tular di media sosial menyaksikan tiga individu yang menunggang membabitkan dua motosikal dan pelajar lelaki dipercayai calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang baru selesai menduduki peperiksaan memakai baju sekolah dengan tulisan menghina guru dengan salah seorang daripadanya tidak memakai topi keledar.

Tindakan itu menimbulkan kemarahan warga maya yang rata-rata menyatakan perbuatan tersebut melampaui batas dan perlu diambil tindakan undang-undang.

Sementara itu, bagi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) di sekolah, Shafie berpuas hati dengan perkara itu yang amat dipatuhi oleh seluruh sekolah di negeri Kelantan

“Bermula pada minggu lalu hingga sekarang, saya melihat dan menerima beberapa laporan, jadi saya boleh katakan sekolah di seluruh Kelantan patuh SOP dan saya berpuas hati.

“Bagaimanapun, saya juga akan turun ke sekolah-sekolah dengan lebih kerap untuk memantau pematuhan SOP di sekolah dan membiasakan diri dengan kehidupan norma baharu selain pelajar juga perlu faham apa yang sepatutnya dilakukan oleh mereka,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.