PH sengaja perbesarkan isu sertai Bersatu

22

9 MAC : Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Buntong, A Sivasubramaniam menyifatkan penyertaannya ke dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) daripada Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) hanya isu yang sengaja diperbesarkan oleh pembangkang. 

Sivasubramaniam berkata ini bukanlah satu isu yang besar dan membuktikan Pakatan Harapan (PH) tidak mempunyai senjata lain untuk menyerang Perikatan Nasional (PN).

Beliau berkata, sebenarnya Gerakan merupakan sebahagian daripada komponen PN dan secara tidak langsung satu keluarga dengan Bersatu.

“Pembangkang lebih suka mainkan isu ini, jadi bagi kita tak ada masa untuk beri alasan kepada sesiapa mengapa saya tinggalkan Gerakan tapi sebenarnya kita dalam satu keluarga.

“Kalau Gerakan tak ada dalam PN mungkin soalan itu boleh ditujukan kepada saya jadi memang perlu kena jawab, tetapi sekarang tak ada isu,” katanya kepada media selepas ditemui pada Majlis Perjumpaan dan Suai Kenal Kepimpinan Parti Komponen PN Bahagian Ipoh Barat di Pejabat Bersatu Bahagian Ipoh Barat. 

Dalam pada itu, ditanya mengenai penyertaan di dalam Bersatu, Sivasubramaniam berkata, keputusan menjadi ahli bersekutu Bersatu dibuat kerana mahu meneruskan perancangan terhadap rakyat di kawasan.

Menurutnya, walaupun ahli bersekutu Bersatu tidak mempunyai hak mengundi pada pemilihan, perkara itu bukan satu kerugian kerana paling penting projek-projek yang diusahakan selama ini di kawasan Buntong dapat berjalan seperti biasa berbanding jika kekal bersama DAP.

Sementara itu, beliau menyifatkan gabungan di bawah PN mampu memberikan kemenangan besar pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

“Kalau kita bergabung semangat muafakat, sudah tentu kita akan menang dengan cukup besar sebab pada 15 tahun yang lepas ada angin perubahan. Semasa pembangkang menang, janji yang dia bagi tak ada satu yang ditunaikan.

“Kita tak boleh bohong kepada rakyat, jadi hari ini rakyat tanya. Itu salah satu sebab, apa yang kita janji kena tunaikan. Itu merupakan salah satu isu yang kita akan gunakan apabila berjumpa dengan rakyat,” katanya.

Dalam pada itu, Sivasubramaniam menyerahkan nasib beliau pada PRU15 nanti kepada pimpinan tertinggi untuk memutuskan sama ada kekal bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Buntong atau sebaliknya.

Jika diberikan peluang, beliau yakin akan mampu mempertahankan kerusi tersebut kerana telah empat penggal berkhidmat di kawasan tersebut.

Sivasubramaniam sebelum ini mencetuskan kontroversi selepas disahkan menyertai Bersatu daripada Gerakan selepas tidak lagi bersama DAP.

Selain ADUN Buntong itu, ADUN Tronoh, Paul Yong Choo Kiong turut menyertai Bersatu sebagai ahli bersekutu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.