PAU 2020: Hanya 70 perwakilan termasuk MKT dibenarkan hadir

135

9 MAC: Hanya 70 perwakilan termasuk 60 daripadanya adalah Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) dibenarkan hadir secara fizikal atau bersemuka ke Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 27 dan 28 Mac ini

Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Mohd Sumali Reduan, berkata PAU kali ini menampilkan kelainan tersendiri apabila hanya 70 perwakilan dan Ahli MKT dibenarkan menghadiri perhimpunan secara bersemuka di PWTC manakala selebihnya termasuk pemimpin dan ahli biasa UMNO lain boleh mengikuti perkembangannya secara maya termasuk menerusi portal www.umno-online. com.my.

Mohd Sumali berkata UMNO juga akan menghadkan bilangan wakil media yang akan membuat liputan bagi mengurangkan berlaku kesesakan dan mengelak risiko penularan jangkitan wabak COVID-19 sepanjang PAU 2020 berlangsung.

“PAU kali ini juga menampikan kelainan apabila berlangsung secara bersemuka dan maya selama dua hari iaitu 28 Mac 2021 untuk perhimpunan sayap Puteri, Pemuda dan Wanita UMNO, manakala 29 Mac pula dikhaskan untuk ucapan dasar Presiden UMNO, perbahasan, pengulungan dan majlis penutup.

“Kita akan pastikan semua perwakilan, Ahli MKT, pemimpin tertinggi dan media yang membuat liputan PAU 2020 mematuhi SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan darurat seperti ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM) bagi memastikan perhimpunan berkenaan berjalan lancar tanpa sebarang masalah.

“Antara SOP yang wajib dipatuhi adalah mewajibkan semua pewakilan, ahli MKT dan media yang hadir membuat liputan menjalani pemeriksaan suhu badan dan mengimbas QR Kod MySejahtera sebelum memasuki dewan perhimpunan bagi mengurang risiko penular wabak Covid-19 dan tercetusnya kluster baharu,” katanya ketika dihubungi di sini.

Berikutan itu, difahamkan banyak acara sampingan termasuk upacara menaikkan bendera UMNO, pameran dan jualan yang membabitkan kehadiran orang ramai terpaksa dibatalkan demi menjaga keselamatan dan mengelak sebarang insiden tidak diingini.

Dalam pada itu, dua isu besar yang dijangka dibincangkan dan menghangatkan PAU 2020 adaalah usul cadangan dari akar umbi UMNO untuk menamatkan kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada pilihan raya umum ke-15.

Turut akan dibincangkan adalah usul mengenai masa depan kerjasama PAS dan UMNO dalam gabungan Muafakat Nasional (MN) berikutan tindakan PAS menganggotai Parti Perikatan Nasional (PN) yang diasaskan oleh Bersatu.

Kedua-dua usul berkenaan bukan hanya bakal menjadi penentu hala tuju UMNO dan kepemimpinan parti dalam menghadapi PRU-15, malah masa depan dan kedudukan kerajaan PN berikutan pelbagai krisis dan pertikai timbul terutama membabitkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

PAU 2020 juga dijangka dihangat dengan desakan supaya pemimpin UMNO yang terlibat dengan kluster mahkamah termasuk Zahid sendiri supaya berundur dari politik dengan memberi laluan kepada pemimpin yang dilihat lebih bersih dan tidak terpalit dengan skandal rasuah seperti Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.