Keputusan Tawaran ke MRSM diketahui esok

97

9 MAC: Tawaran kemasukan calon Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) boleh disemak bermula esok (10 Mac 2021).

Majlis Amanah Rakyat (MARA) dalam satu kenyataan, berkata calon yang berjaya mendapat tempat ke institusi pengajian itu akan menerima notifikasi menerusi Sistem Pesanan Ringkas (SMS) atau emel yang telah didaftarkan semasa permohonan.

Pemohon juga boleh membuat semakan menerusi portal rasmi MARA di www.mara.gov.my.

“Mereka atau ibu bapa perlu mengesahkan penerimaan tawaran kemasukan menerusi pautan sistem mymrsm dalam portal MARA.

“Sekiranya calon tidak membuat pengesahan penerimaan tawaran dalam tempoh tujuh hari, tawaran kepada calon berkenaan dianggap terbatal,” katanya.

Menurut kenyataan sama, kemasukan ke MRSM pada tahun ini dipilih berdasarkan dua kriteria, iaitu lulus Ujian Kecenderungan Kecemerlangan Kemasukan ke MRSM (UKKM) atau Ujian Khas Ulul Albab dan merit Status Sosio Ekonomi (SES) keluarga.

Katanya, permohonan rayuan ke MRSM pula akan mula dibuka pada 7 April 2021 sehingga 30 Mei 2021 secara atas talian.

Permohonan, katanya, tidak perlu dihantar sebarang secara fizikal kerana proses rayuan dilaksanakan sepenuhnya secara dalam talian.

Kata kenyataan itu, MARA menerima 102,329 ribu permohonan bagi kemasukan ke Tingkatan 1 dan Tingkatan 4, manakala kapasiti kemasukan adalah 10,209, masing-masing 7,783 pelajar bagi Tingkatan 1 dan 2,426 untuk Tingkatan 4 yang akan ditempatkan di 53 buah MRSM sedia ada.

“Pihak MARA pada tahun ini bakal membuka dua buah MRSM baharu yang dijangka beroperasi awal Jun 2021 bagi memberi peluang pendidikan lebih besar kepada kumpulan sasarannya.

“Dengan pembukaan dua MRSM baharu ini, iaitu MRSM ATM Bera, Pahang dan MRSM Bagan Datuk, Perak, jumlah keseluruhan MRSM adalah sebanyak 55 buah,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi MARA, Datuk Azizah Mohd Dun berkata, agensi terbabit masih meneruskan dasar sedia ada dengan 60 peratus pengambilan adalah daripada golongan berpendapatan rendah atau B40, malah keutamaan turut diberikan kepada pelajar luar bandar dan miskin bandar.

“Bagi memastikan pelajar B40 ini dapat meneruskan pengajian di MRSM, MARA akan meneruskan program BUDI MARA yang akan memberi bantuan kepada pelajar terpilih, seperti berjumlah RM1,100, merangkumi yuran, pembelian pakaian sekolah, pakaian harian dan keperluan asrama,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.