UMNO hilang kuasa kerana segelintir pemimpin, ahli lupa diri

85

8 MAC: UMNO hilang kuasa pada pilihan raya lalu bukan disebabkan kelemahan parti, namun ia berpunca daripada angkara sikap segelintir pemimpin, ahli yang lupa diri dan tersasar daripada akar perjuangan yang menyebabkan UMNO jatuh pada pilihanraya umum yang lalu. 

Ketua Pemudanya, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, semua ahli Umno kini tidak lagi boleh mengulangi kesilapan sama untuk memastikan parti kembali kukuh dan kuat.

“Ya jangan salahkan parti Umno, tetapi ia angkara segelintir pemimpin dan ahli yang lupa diri, lupa daratan dan lupa akar perjuangan di mana akhirnya Tuhan takdirkan Umno diuji hilang kuasa.

“Setiap yang berlaku ada hikmahnya, kini setiap warga pejuang Umno, tidak boleh lagi boleh melakukan kesilapan yang sama. Jangan angkuh, jangan sombong untuk terus muhasabah, berubah dan lakukan koreksi,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini. 

Dalam pada itu, Asyraf turut memberi kata-kata kiasan mendalam yang menyatakan  bahawa UMNO juga tidak boleh menari mengikut lagu dendangan musuh yang sentiasa khianat mendengki kepada parti.

“Jangan biarkan kita mudah dipermain dan dimanipulasi, utama kesatuan dan solidariti. Jangan cepat percaya dengan cerita-cerita sensasi yang hanya mencetuskan prasangka dan persepsi,” katanya.

Asyraf berkata, sejak parti itu hilang kuasa pada Mei 2018 pelbagai usaha cuba dibuat untuk melemahkan dan menghancurkan Umno dengan menggunakan pelbagai cara daripada luar dan dalam.

Menurut beliau, hakikatnya, ramai pemimpin-pemimpin UMNO diugut, ditekan dan digasak dengan menggunakan pelbagai agensi-agensi di bawah Kerajaan Pakatan Harapan (PH) ketika itu. 

“Ahli yang punya ketahanan terus kekal setia mempertahankan parti biarpun menjadi lilin membakar diri. Namun, tidak kurang juga yang cuak, gelabah dan tidak tahan diuji, lantas keluar meninggalkan parti.

“Tergamak pula menikam parti yang pernah mengangkat dan meletakkan mereka di posisi tertinggi lagi dihormati. Ironinya, mereka yang terpalit ini tiba-tiba terus disucikan dan tidak lagi kedengaran khabar sebarang tindakan mahupun pendakwaan,” tambahnya.

Tambah beliau, usaha melemahkan Umno juga masih berterusan bagi memecah-belahkan parti jtu melalui juak-juak dalaman sendiri mengikut perencanaan ‘scheme of thing’.

“Utamakan kesatuan dan solidariti di samping pertahankan tradisi dan institusi parti!

“InsyaAllah jika terus pegang kuat kepada tali dan berpandu teguh pada suluhan wahyu Ilahi, berpaksikan mantra keramat Bersatu, Bersetia, Berkhidmat. UMNO mampu bangkit kembali, “katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.