MOT tidak tolak kemungkinan teruskan usaha pencarian MH370

30

8 MAC : Kementerian Pengangkutan (MOT) tidak menolak kemungkinan akan meneruskan semula pencarian pesawat Malaysia Airlines MH370 yang hilang secara misteri sejak tujuh tahun lalu.

Perkara itu dinyatakan oleh Menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong ketika bertemu dengan wakil dan keluarga mangsa semalam yang menyatakan pihaknya bersedia meneruskan kerjasama dengan kerajaan Australia dan China bagi menjejaki lokasi kehilangan pesawat yang dinaiki 239 penumpang termasuk kru kabin.

“Saya sendiri ada berjumpa dengan wakil keluarga mangsa dan semalam, dalam sidang media anjuran VOICE370, iaitu kumpulan yang mewakili waris penumpang MH370.

“Saya ada mengatakan bahawa kita terbuka untuk sebarang perbincangan bagi meneruskan pencarian ini dengan kerjasama negara China dan Australia.

“Serta akan memastikan ahli keluarga dan waris mangsa akan terus dimaklumkan sebarang perkembangan mengenai pesawat ini di masa hadapan,” katanya menerusi hantaran di Facebook miliknya, hari ini.

Dalam pada itu, menerusi hantaran sama, Ka Siong menambah kehilangan pesawat itu sejak tahun 2014 lalu pasti tidak dapat dilupakan rakyat lebih-lebih ahli keluarga mangsa.

Menurut beliau, walaupun sudah tujuh tahun insiden itu berlaku, ia masih segar dalam ingatan semua dengan persoalan apa yang sebenarnya berlaku kepada pesawat dan semua penumpangnya

“Hari ini pada tahun 2014, seluruh negara berduka dengan tragedi malang menimpa pesawat Malaysia Airlines MH370 yang dilaporkan hilang. Walaupun sudah 7 tahun berlalu, tapi ia masih segar dalam ingatan kita semua.

“Kita akan terus menitipkan doa buat 239 penumpang dan anak kapal MH370. Kita juga akan sentiasa bersama ahli keluarga dan waris mereka dalam mengharungi ujian ini,”katanya.

Hari ini, genap tujuh tahun pesawat Malaysia Airlines, penerbangan MH370 hilang daripada imbasan radar ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing, China dan keluarga 239 penumpang dan anak kapal pesawat itu masih menanti pengakhiran episod tragis terbabit. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.