Arab Saudi tangkis serangan dron, peluru berpandu sasar pelabuhan minyak

21

8 Mac : Kementerian Tenaga Arab Saudi mengesahkan satu serangan dron dan peluru berpandu balistik disasarkan ke pelabuhan minyak di timur negara itu.

Dalam satu kenyataan kementerian itu berkata kawasan tangki minyak di Pelabuhan Ras Tanura di Wilayah Timur, antara pelabuhan minyak terbesar di dunia telah diserang oleh dron dari laut pagi ini.

Manakala semalam, satu peluru berpandu balistik pula jatuh berhampiran kawasan perumahan Saudi Aramco di bandar Dhahran, lokasi tempat tinggal ribuan pekerja syarikat itu dan keluarga mereka.

Bagaimanapun, dron yang menyerang dari laut dimusnahkan dan dijatuhkan sebelum mencapai sasarannya sementara peluru berpandu balistik yang menyasarkan kemudahan Aramco di Dhahran juga musnah.

Difahamkan serpihan peluru berpandu itu jatuh berhampiran kawasan infrastruktur awam.

Pemberontak Huthi Yaman mendakwa di Twitter mereka menembak dron dan peluru berpandu ke arah Ras Tanura dan sasaran ketenteraan di kawasan Dammam, berdekatan Dhahran.

Bagaimanapun, tiada laporan dan makluman berkaitan korban atau kerosakan serta siapa yang bertanggungjawab di sebalik serangan itu yang dikeluarkan Arab Saudi setakat ini.

Terdahulu semalam, gabungan tentera pimpinan Arab Saudi melakukan serangan udara di ibu kota Yaman, Sanaa yang dikuasai Huthi selepas memintas sejumlah dron dan peluru berpandu yang dilancarkan pemberontak disokong Iran, lapor SPA.

Perkembangan itu menandakan peningkatan baharu konflik enam tahun antara pemerintah Yaman dan pemberontak Huthi, biarpun gesaan pentadbiran Amerika Syarikat yang baharu mahu menamatkan permusuhan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.