Pemulihan UMNO bukan kerja mudah – Zahid

37

7 MAC: Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menegaskan usaha untuk memulihkan semula UMNO selepas dilanda fitnah pada  Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), bukan satu kerja yang mudah.

Ahmad Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datoh itu berkata, parti yang beliau terajui sejak 2018 itu diserang dari kesemua arah, termasuk musuh yang nyata dan tidak nyata bagi menghancurkan UMNO.

“Musuh tahu UMNO parti keramat bangsa, agama dan parti terbesar umat Melayu mampu bangkit semula.  

“Kerana itu mereka berusaha gigih menghancurkan UMNO ‘once and for all’ sejak dua tahun lalu. Bagaimanapun usaha itu tidak pernah berjaya kerana kedegilan pemimpin dan ahlinya,” katanya dalam satu kenyataan menerusi laman Facebooknya sebentar tadi.

Menurutnya,  musuh UMNO kemudian mahu parti itu berada dalam kawalan mereka pula selepas riwayatnya tidak mampu ditamatkan menggunakan broker bertaraf jurucakap dan mendakwa merekalah penyatuan ummah.

“Ironinya dasar penyatuan ummah perlu berlandaskan kepada kejujuran dan keikhlasan. Bukan untuk menguasai supaya terus berkuasa.

“Bukan juga untuk kepentingan si polan dan si polan. Andai berjaya, jenama UMNO boleh dipergunakan. Jutaan ahli UMNO boleh ‘diremote’ dan dikudakan,” katanya.

Ahmad Zahid berkata, UMNO mengambil pendekatan untuk memastikan kedudukan musuh politiknya tidak begitu selesa dan terjamin.

“Adakah harus kita menyerah? Adakah perlu pasrah dan relakan sahaja cubaan acquisition ini? Sedangkan UMNO parti milik rakyat, milik lebih tiga juta ahli dan jutaan penyokongnya. UMNO juga yang memayungi kaum-kaum lain secara adil sejak merdeka. Buktinya lihatlah sekeliling.

“Kerana enggan menggadaikan UMNO, pemimpinnya dipropagandakan mahu menyelamatkan diri daripada pendakwaan mahkamah. Sedangkan pemimpin UMNO ‘kluster mahkamah’ inilah yang berani dan setia memperjuangkan UMNO walau apa menimpa mereka,” katanya lagi.

Bagaimanapun, Zahid dalam hantarannya itu tidak menyebut mana-mana pihak yang didakwanya sebagai musuh UMNO dan cuba menghancurkan parti itu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.