MCA kekal bersama BN pada PRU-15

21

7 MAC: Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, mengesahkan parti itu kekal bersama Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Ka Siong menyatakan pendirian itu ketika berucap di Perhimpunan Agung MCA ke-67 berkata, sejak penubuhannya, MCA melalui pelbagai rintangan dan cabaran dalam perjuangan serta menghadapi waktu susah senang dan pahit manis bersama (BN).

KA SIONG

“Meraikan kepelbagaian budaya, kesederhanaan dan sifat inklusif yang diterap serta dipratikkan BN adalah selari dengan perjuangan MCA.

“Oleh itu, pada PRU-15 datang, MCA akan terus bersama dengan BN, untuk memastikan BN memperoleh kemenangan. Jika melihat adanya keperluan, kita juga akan bersama parti lain untuk membina kekuatan dalam membawa semangat kepelbagaian dan kesederhanaan demi memelihara negara,” katanya hari ini.

Perhimpunan berkenaan diadakan secara hibrid, susulan pandemik COVID-19 menggabungkan kehadiran 120 perwakilan secara fizikal di ibu pejabat MCA di Kuala Lumpur , manakala selebihnya mengambil bahagian secara maya.

Pada PRU-14, MCA bertanding di 39 kawasan Parlimen dan 90 Dewan Undangan Negeri (DUN), tetapi hanya menang satu kerusi Parlimen (Air Itam) dan dua kerusi DUN iaitu Cheka dekat Kuantan dan Titi Tinggi, Perlis.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.