Jangan fitnah agensi kerajaan jadi senjata politik PN

77

6 MAC: Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dicabar mengemukakan bukti berhubung tuduhan kononnya Perikatan Nasional (PN) menggunakan agensi kerajaan sebagai senjata politik untuk menekan Ahli Parlimen pembangkang serta keluarga mereka.

Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Wan Saiful Wan Jan, berkata tuduhan tanpa bukti yang dikemukakan Ahli Parlimen Port Dickson itu lebih menjurus kepada fitnah.

“Apa yang disuarakan oleh Anwar ini, sila tunjukkan bukti sekiranya beliau ada bukti dan jika tiada bukti, lebih baik beliau berdiam diri sebab tuduhan sebegini yang tidak berdasarkan bukti, boleh disifatkan berbentuk fitnah.

“Saya berpandangan adalah lebih baik Anwar selesaikan masalah dalaman Pakatan Harapan (PH) yang semakin lama dilihat semakin lemah dan berpecah.

“Tidak perlu sibuk buat cerita yang bukan-bukan mengenai kerajaan sekarang, katanya ketika dihubungi PN BBC hari ini.

Wan Saiful berkata, tuduhan dilemparkan Anwar sebenarnya adalah cubaan untuk menutup kelemahan gabungan pembangkang terbabit yang semakin hilang kepercayaan terhadap beliau.

Katanya, Anwar sekadar cuba menonjolkan diri semula dalam kalangan parti gabungan itu walaupun realitinya, ramai pimpinan komponen pembangkang berbeza pandangan dengan beliau.

“Daripada menuduh bukan-bukan tanpa bukti, lagi baik beliau jelaskan mengenai satu perkara, bagaimana beliau menarik sokongan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk menyokongnya sebagai bakal Perdana Menteri.

“Apakah beliau ada menawarkan janji atau ada perjanjian sulit yang dibuat antara mereka?” soalnya.

Sementara itu, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Datuk Rosol Wahid berkata, tuduhan dilemparkan Anwar adalah cubaan mengalihkan isu dakwaan salah laku dan rasuah dalam kalangan pegawai serta kakitangan bekas menteri pentadbiran PH sebelum ini.

“Hakikatnya beliau pun sedar apa yang dilakukan PN adalah lebih baik dan diterima rakyat.

“Nasihat saya kepada Anwar, terimalah dan reda dengan apa yang berlaku sebab setiap yang berlaku itu ada kebaikan serta hikmahnya,” katanya. Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.