UMNO Diharap Kaji Semula Keputusan Tamat Kerjasama dengan PN

43

5 MAC : UMNO diharapkan dapat meneliti semula keputusan parti itu untuk menolak kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) agar kestabilan negara dan kerajaan tidak terjejas. 

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata partinya mengambil pendirian untuk meneruskan kerjasama bersama anggota parti dalam PN sebagai usaha memastikan kestabilan dalam negara dipelihara.

“PN dibentuk dengan cita-cita murni, perpaduan itu penting, pemeliharaan Perlembagaan dan undang-undang mesti dijunjung oleh anggota parti PN.

“Kita mahu kestabilan dalam negara dipelihara. Ketidakstabilan dalam kerajaan akan menyebabkan rakyat menjadi mangsa. Disebabkan itu, Bersatu mengambil pendirian yang jelas, kita akan meneruskan kerjasama dengan anggota parti dalam PN sedia ada. 

“Dan kita bersedia bekerjasama dengan semua pihak yang mahu kestabilan ini diperkukuhkan,” katanya ketika ditemui media selepas menyampaikan sumbangan di Balai Polis Hulu Kelang, AU3, Selangor, hari ini. 

Pada majlis itu, Mohamed Azmin menyerahkan sumbangan RM25,000 kepada Balai Polis Hulu Kelang, AU3 untuk kegunaan pembelian perabot dan kemudahan fasiliti.

Terdahulu, Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin mengesahkan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menghantar surat berhubung pendirian parti itu kepada Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Surat yang dikeluarkan setelah mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi UMNO di Janda Baik, Pahang itu menyatakan bahawa UMNO tidak akan bekerjasama dengan Bersatu pada PRU15 dan parti itu hanya akan bekerjasama dengan PN sehingga Parlimen dibubarkan.

Sementara itu, Azmin yang juga Ketua Penerangan PN memberitahu Bersatu mengambil ketetapan akan meneruskan usaha untuk memupuk perpaduan dan keharmonian dalam negara khususnya dalam PN.

“Bersatu akan pastikan anggota PN berpegang kepada prinsip yang jelas bahawa pembentukan kerajaan PN untuk menjamin kestabilan, urus tadbir bersih dan bertanggungjawab, menjamin kebebasan badan kehakiman serta menjunjung keluhuran Perlembagaan dan undang-undang negara.

“PN akan terus berusaha untuk memupuk perpaduan dalam kerajaan. Kita ambil sikap terbuka untuk bekerjasama dengan parti politik yang memegang prinsip jelas dan cukup integriti bagi memastikan nasib rakyat diutamakan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.