Shahril sokong pendirian UMNO Perlis

87

5 MAC: Veteron UMNO, Tan Sri Shahrir Abdul Samad menyokong pendirian UMNO Perlis untuk mempertahankan kerjasama dengan Pertubuhan Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Katanya, walaupun pendirian UMNO Perlis itu bertentangan dengan keputusan pucuk pimpinan parti terbabit yang mengesahkan bakal menamatkan jalinan dengan Bersatu di peringkat nasional, beliau bersetuju dengan tindakan berkenaan.

Shahrir berkata, pendekatan dan pendirian negeri wajar diputuskan di peringkat negeri itu sendiri mengikut keadaan semasa negeri serta pertimbangan setiap kepimpinannya.

“Lagipun, Bersatu tidak mempunyai apa-apa kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen di Perlis, malah Barisan Nasional (BN) dan PAS memiliki bilangan kerusi lebih daripada cukup untuk membentuk kerajaan negeri, malah dari tiga kerusi Parlimen, BN kuasai 2.

“Ini juga boleh mengelakkan pertandingan tiga penjuru antara BN dengan Perikatan Nasional (PN). Syabas Datuk Seri Shahidan Kassim,” katanya melalui status dimuat naik di Facebook miliknya, hari ini.

Namun, Shahrir berkata timbul dua persoalan ketika ini iaitu, pertama adakah pendirian terbabit memungkinkan BN Perlis menggunakan manifesto dan lambang PN pada PRU-15.

Beliau berkata, kedua, adakah UMNO dan BN akan menyerahkan kerusi untuk calon Bersatu pada pilihan raya nanti, walaupun parti pimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak memenangi apa-apa kerusi pada PRU lepas?

“Saya harap keputusan ini diambil secara teliti kerana UMNO dan BN tidak berada dalam PN.

“Apapun bagi saya, semuanya bergantung kepada kebijaksanaan kepimpinan UMNO – BN Perlis kerana bukan lagi pusat yang menentukan,” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.