GPS Ikrar Terus Sokong PN

37

5 MAC: Demi memastikan Malaysia dapat diurus dengan baik dan agenda kesejahteraan negara didahulukan, terutama ketika penularan pandemik COVID-19, Gabungan Parti Sarawak (GPS) berikrar terus menyokong Kerajaan Persekutuan.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, berkata atas alasan itu, GPS tidak mahu terlalu bermain politik.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas keputusan UMNO untuk menamatkan kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15),

“Sekarang ini kita perlu beri perhatian kepada Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, justeru kita memerlukan kerajaan yang stabil untuk menjayakannya.

“Itu keutamaan dan kepentingan bagi kita,” katanya yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna seperti dilaporkan Bernama selepas melancarkan Kempen Pembudayaan Norma Baharu COVID-19 Sektor Peruncitan di Pasar Kedai Payang, hari ini.

UMNO dalam satu keputusan, semalam,memaklumkan parti itu tidak mahu lagi bekerjsama dengan Bersatu selepas mengambil kira pandangan akar umbi.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan, berkata keputusan itu juga dibuat selepas mempertimbangkan secara cermat, baik buruknya keberadaan dalam kerajaan ketika rakyat berhadapan dengan pandemik COVID-19.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.