Dua bekas ADUN DAP Perak sah sertai Bersatu Disember lalu

87

5 MAC: Setiausaha Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Perak, Zainol Fadzi Paharuddin mengesahkan khabar angin bahawa dua bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP kini menjadi ahli Bersatu.

Zainol Fadzi berkata, ADUN Tronoh yang juga bekas EXCO di zaman pentadbiran Pakatan Harapan (PH) di Perak, Paul Yong Choo Kiong dan ADUN Buntong, A Sivasubramaniam, sudah menjadi ahli Bersatu sejak Disember lalu.

“Kedua-dua mereka sudah pun menjadi Ahli Bersekutu PPBM sejak Disember lalu. Paul Yong mendaftar sebagai ahli bersekutu bahagian Batu Gajah, manakala Sivasubramaniam ahli bersekutu Ipoh Barat,” katanya dalam satu kenyataan ringkas.

Pada Mac tahun lalu, Paul Yong dan Sivasubramaniam mengumumkan keluar dari DAP kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan parti dan menjadi ADUN bebas.

Bagaimanapun, tidak lama selepas itu Sivasubramaniam mengumumkan menyertai Gerakan pada Jun 2020. Penyertaan Sivasubramaniam ke dalam PPBM mengakibatkan Gerakan kini hilang wakil dalam DUN Perak.

Mereka kemudian menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) Perak ketika Ahmad Faizal Azumu menjadi Menteri Besar.

Perak ketika ini dibarisi 25 ADUN dari UMNO, DAP (16), Parti Amanah Negara (AMANAH) (lima), BERSATU (tujuh), PAS (tiga) dan PKR (tiga).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.