Portal Rumah Siswa bantu pelajar universiti dapat rumah sewa

60

4 MAC: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) hari ini melancarkan Portal Rumah Siswa bagi menyelesaikan masalah kesukaran pelajar universiti awam yang tinggal di luar kampus untuk mendapatkan rumah sewa dan tempat penginapan.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad, berkata portal terbabit  adalah sebahagian daripada tiga inisiatif utama dalam Agenda Rumah Sewa Siswa, dibangunkan KPT bagi menangani isu pengurusan dan keselamatan pelajar universiti awam yang tidak tinggal di dalam kampus.

NORAINI

Noraini juga berharap kewujudan portal berkenaan dapat membantu, memantapkan inisiatif ke arah hasrat pemerkasaan, memelihara kebajikan dan akses pelajar, terutama penuntut luar kampus.

“Portal ini juga akan menjadi platform menghubungkan pelajar sebagai penyewa dengan pemilik premis, mendapatkan khidmat nasihat serta memudah cara proses pencarian bilik atau rumah sewa di sekitar kampus pada harga kompetitif.

“Hingga 16 Februari lalu, sebanyak 1,250 rumah sudah didaftarkan dalam Portal Rumah Siswa. Mahasiswa sudah boleh mula mengakses portal itu menerusi pautan: rumahsiswa.mohe.gov.my,” katanya ketika berucap merasmikan Portal Rumah Siswa yang diadakan secara maya, hari ini.

Mengulas lanjut, Noraini berkata, pelaksanaan Agenda Rumah Sewa Siswa menjadi panduan untuk pihak universiti mentadbir, menyelaras dan menguruskan segala keperluan, maklumat, pembangunan serta hal ehwal berkaitan kebajikan mahasiswa luar kampus, terutama mereka yang menetap di rumah sewa supaya lebih teratur dan menyeluruh.

Selain Portal Rumah Sewa, katanya, dua lagi inisiatif dalam agenda itu ialah Penubuhan Unit Pengurusan Pelajar Luar Kampus dan Pembangunan Garis Panduan Pengurusan Pelajar Luar Kampus.

Dalam pada itu, Noraini berkata, hingga semester akademik lalu, pihaknya dimaklumkan bahawa hampir 150,000 mahasiswa UA menetap di luar kampus.

“Saya bersama Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) telah mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Jun lalu. Dalam pertemuan berkenaan MPPK mengemukakan 11 agenda untuk perhatian dan tindakan kerajaan bagi memartabat serta memperkasakan mahasiswa di institusi pengajian tinggi (IPT), termasuk Agenda Rumah Sewa Siswa.

“Bagi merealisasikan hasrat ini, kementerian melalui kerjasama semua UA dan Majlis Perumahan Universiti Malaysia (MAPUM), mengorak langkah memastikan tadbir urus pengurusan pelajar luar kampus dapat diselaraskan di setiap IPT,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.