Penyatuan Melayu: PAS Kekal Pendirian Kukuh MN Perkasa PN

34

4 MAC : Walaupun UMNO mengambil pendirian untuk tidak bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), PAS tetap berpendirian untuk memperkukuh Muafakat Nasional (MN) dan memperkasa Perikatan Nasional (PN),

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali  berkata, perpaduan dan penyatuan merupakan satu-satunya cara untuk memberi kemenangan besar dan bermakna kepada umat Islam dan Melayu.

KHAIRUDDIN

Menurut beliau, walaupun akan ada ketidakselesaan kepada pemimpin di kalangan UMNO dan Bersatu terhadap pendirian ini, namun pegangan ini akan terus disemat demi penyatuan umat Melayu.

“Setiap parti berhak berikan pandangan masing-masing. PAS kekal dengan pendirian sama, kita akan berusaha sebaik yang boleh untuk menyatukan umat.

“Kita tetap konsisten untuk menyatupadukan semua parti Melayu-Islam, sama ada UMNO, Bersatu dan sebagainya seperti ditegaskan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Kita kukuhkan MN dan memperkasakan PN. Namun apa-apa surat yang dihantar oleh UMNO akan dibincangkan di peringkat pimpinan PN,” katanya, hari ini.

Terdahulu, Bersatu akan menyatakan pendirian mengenai keputusan UMNO tidak mahu bekerjasama dengan parti berkenaan selepas Mesyuarat Ahli Majlis Tertinggi (AMT) BERSATU, petang ini.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata pendirian berkenaan juga akan dibincangkan dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi Perikatan Nasional (PN) akan datang bersama pemimpin parti komponen lain termasuk PAS, Gerakan, STAR dan SAPP, tidak lama lagi.

Beliau berkata, isu berkenaan juga sudah dibincangan dalam Mesyuarat Biro Politik Bersatu yang dipengerusikan oleh presiden parti itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam.

Tambahnya, perkara itu dilakukan selepas Muhyiddin menerima sepucuk surat daripada Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, bertarikh 26 Februari lalu, yang memaklumkan mengenai keputusan Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi UMNO di Janda Baik, Bentong, Pahang, pada 19 Februari lalu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.