Ketegangan perdagangan AS-China, COVID-19 tingkatkan eksport

14

3 MAC : UOB Group (UOB) berkata ketegangan perdagangan Amerika Syarikat (AS)-China dan pandemic COVID-19 yang berterusan telah menguntungkan eksport Malaysia kerana penghantaran ke tiga rakan dagang terbesarnya iaitu China, Singapura dan Amerika Syarikat, meningkat dalam tempoh semasa.

UOB dalam nota penyelidikan semalam berkata, eksport Malaysia ke China meningkat RM60 bilion antara 2016 dan 2020, manakala eksport ke AS meningkat RM28.6 bilion dan eksport ke Singapura sebanyak RM27.7 bilion.

Ahli Ekonomi Kanan UOB, Julia Goh berkata, cabaran masih wujud dalam memperkukuhkan hubungan pelaburan dan perdagangan Malaysia, melangkah ke hadapan.

“Pelaburan yang diluluskan di Malaysia menunjukkan minat pelaburan langsung asing (FDI) yang lebih tinggi, terutamanya dari China dan Amerika Syarikat.

“Tetapi keadaan makro global akan menjadi pemacu utama pelaburan yang dilaksanakan dalam dua hingga tiga tahun akan datang,” katanya.

Julia berkata, dasar juga harus diselaraskan untuk mengubah arah aliran global untuk memastikan Malaysia kekal sebagai destinasi pelaburan yang kompetitif.

“Pelan pelaburan holistik yang melibatkan pelabur untuk memahami masalah yang menghalang pelaburan, meningkatkan perkhidmatan pelabur dan menambah baik pentadbiran insentif pelaburan akan membantu meningkatkan iklim pelaburan,” katanya.

Malaysia telah mendahului negara-negara serantau yang lain dan berada pada kedudukan kelapan dalam senarai import China dan ke-10 dalam senarai import AS.

Berdasarkan data import AS, import dari Malaysia meningkat USD7.6 bilion (USD1 = RM4.06) antara 2016 dan 2020 manakala bagi data import China pula, import China dari Malaysia meningkat sebanyak AS$ 25.7 bilion dalam tempoh yang sama.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.