AIM tidak akan diswastakan

23

3 MAC : Dakwaan pentadbiran Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) akan diswastakan dalam masa terdekat adalah tidak benar.

Perkara itu disahkan oleh Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Seri Lajim Ukin menerusi satu kenyataan memaklumkan AIM masih kekal sebagai badan amanah persendirian dengan berbekalkan peranan dan fungsi sedia ada.

LAJIM

Malah, menurut beliau, AIM telah menerima beberapa cadangan kerjasama dari beberapa syarikat swasta untuk menubuhkan Bank Digital di bawah inisiatif Bank Negara Malaysia pada masa depan.

“AIM juga sedang berusaha mengembangkan lagi peranannya untuk menjadi sebuah Bank Digital tanpa menjejaskan Skim Pinjaman Mikro Kredit khusus untuk sahabat AIM.

“Setelah menilai dan menerima maklum balas dari pelbagai pihak, AIM membuat keputusan akan terus kekal dengan prinsip, peranan dan fungsi seperti sedia ada tanpa menjejaskan kebajikan pekerja dan sahabat AIM,” katanya.

Dalam pada itu, Lajim memberitahu bagi memastikan tanggungjawab dan matlamat itu terlaksana, AIM telah pun membuat pinjaman sebanyak RM1 bilion ringgit dari pihak kerajaan dan institusi kewangan dalam negara sepanjang penubuhannya sejak 17 September 1987.

”Fokus utama AIM pada tahun 2021 adalah untuk memperkasakan sahabat AIM sedia ada melalui pinjaman mikro kredit selain membantu sahabat dalam pemasaran digital sejajar dengan cabaran yang dihadapi akibat COVID-19.

“AIM juga komited membantu sahabat yang terkesan akibat bencana dengan menyalurkan bantuan bantuan sewajarnya,” katanya.

Terdahulu, AIM berperanan membantu usahawan miskin dan berpendapatan rendah terus kekal seperti mana yang termaktub dalam Akta Pemegang Amanah 1952.

AIM adalah sebuah badan bebas yang diwujudkan pada 1987 dengan berperanan memberi pinjaman mikro kepada kaum wanita daripada kelompok B40 untuk memulakan perniagaan secara kecil-kecilan di seluruh negara.

Sehingga kini, AIM telah memberi manfaat kepada 920,000 peminjam atau dikenali sebagai sahabat AIM.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.