SOP tunai haji dimuktamad lepas lawatan PM ke Arab Saudi

26

2 MAC: Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin akan ke Arab Saudi dalam masa terdekat bagi membincangkan isu prosedur operasi standard (SOP) dan kuota ibadat umrah dan haji bagi jemaah Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, berkata, asas kepada garis panduan SOP itu sudah wujud namun perlu perlu dikemas kini berdasarkan perkembangan terkini kes COVID-19 di Malaysia dan Arab Saudi.

ZULKIFLI

“SOP sudah ada tetapi kita perlu pastikan ia SOP antara dua buah negara dan dibuat selaras dengan suasana di Arab Saudi kini, justeru sebarang kemas kini hanya akan diputuskan selepas ziarah Perdana Menteri, tidak lama lagi.

“Kerajaan Arab Saudi sendiri biasanya akan membuat pengumuman (mengenai kuota jemaah dan SOP) tetapi kali ini berlaku sedikit kelewatan disebabkan isu COVID-19. Diharapkan semua pihak dapat bersabar dahulu buat sementara ini,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

Sebelum ini, Atase Agama Arab Saudi ke Malaysia, Sheikh Abdul Rahman Al-Rubaian, berkata Arab Saudi dijangka menerima kunjungan Muhyiddin bagi membincangkan mengenai kuota haji dan umrah pada tahun ini.

Beliau berkata, Arab Saudi tidak pernah menutup pintu untuk jemaah Malaysia menunaikan ibadah haji dan umrah selepas pembukaan semula sempadan di negara itu malah kunjungan rakyat di negara ini sentiasa dialu-alukan.

Pada 3 Februari lalu, Arab Saudi menggantung kemasukan pelawat dari 20 negara sebagai langkah berjaga-jaga bagi mengekang penularan wabak COVID-19 tetapi Malaysia tidak berada dalam senarai itu.

Arab Saudi sudah membenarkan rakyat di negara ini menunaikan umrah sejak 15 November lalu tetapi kerajaan tidak membenarkannya atas nasihat Kementerian Kesihatan (KKM).

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Agensi Pelancongan Umrah dan Haji Malaysia (PAPUH), Datuk Seri Razali Mohd Sham, berharap kerajaan Arab Saudi dapat membenarkan sehingga 10,000 ke 20,000 jemaah negara ini menunaikan haji tahun ini.

“Kuota jemaah haji di negara ini ialah 32,000 orang tetapi jika tidak dapat sepenuhnya, saya kira 50 peratus juga sudah mencukupi. Tahun lalu, untuk ibadah haji, Kerajaan Arab Saudi hanya benarkan 1,000 ke 10,000 orang jemaah sahaja.

“Saya lihat Tabung Haji juga sudah mulakan kursus haji jadi rasanya peluang menunaikan ibadah itu buat rakyat negara ini memang ada,” katanya.

Dalam perkembangan sama, PAPUH meminta Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) membenarkan peserta industri membuat kunjungan teknikal ke Arab Saudi.

Beliau berkata, kunjungan teknikal itu akan disertai termasuk oleh KKM dan Kementerian Luar Negeri bagi mendapatkan maklumat termasuk berkenaan garis panduan SOP sebelum jemaah dari negara ini dibenarkan ke Tanah Suci.

“Kunjungan teknikal ini dihoskan sepenuhnya Muassasah Saudi bagi membolehkan peserta industri mendapatkan fakta sebenar situasi di sana selepas Arab Saudi membuka pintu sempadan untuk kunjungan jemaah bagi ibadah umrah sejak 15 November lalu.

“Kerajaan bersetuju peserta industri membuat kunjungan teknikal itu tetapi apabila Majlis Keselamatan Negara (MKN) menghantar surat kepada MOTAC, mereka tidak bersetuju.

“MOTAC sepatutnya memainkan peranan menggalakkan kerancakan industri pelancongan ketika situasi suram ini tetapi mereka nampaknya tidak memberi sokongan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.