Radzi Jidin rayu ibu bapa ambil anak jaga penjarakan sosial

114

2 MAC: Menteri Pendidikan Datuk Dr Mohd Radzi Jidin, merayu ibu bapa supaya turut serta dalam membantu pihak sekolah menyelesaikan isu pematuhan prosedur operasi standard (SOP) terutama ketika murid tamat sesi persekolahan setiap hari.

Mohd Radzi berkata, beliau berharap ibu bapa dapat membantu mengurangkan isu kesesakan dan penyuraian murid secara lebih teratur sekali gus mengurangkan risiko jangkitan COVID-19 dalam masyarakat.

MOHD. RADZI

“Pagi semalam saya ditanya oleh sahabat media berkaitan dengan SOP di sekolah. Saya jelaskan panjang lebar dan tekankan bahawa Kementerian Pendidikan (KPM) telah menyusun SOP yang terbaik sewaktu sesi persekolahan dengan mengikut saranan Kementerian Kesihatan (KKM).

“Berdasarkan pengalaman lalu, KPM menyedari bahawa perkara berkaitan dengan penyuraian selepas tamat sesi persekolahan perlukan perhatian khusus. Maka, KPM telah mencadangkan beberapa model penyuraian yang boleh dipertimbangkan oleh pihak sekolah berdasarkan keadaan, kapasiti dan lokasi sekolah,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Mengulas lanjut, Mohd Radzi berkata, KPM juga telah memberi saranan kepada pihak sekolah supaya menggunakan kaedah penyuraian secara berperingkat sekiranya sekolah tersebut mempunyai jumlah murid yang ramai.

Jelasnya, beliau juga percaya pihak sekolah tentunya telah berhubung dengan PIBG dan ibu bapa bagi mencari kaedah yang terbaik.

“Ya benar, guru-guru boleh mengawal penyuraian dalam kawasan sekolah. Walau bagaimanapun, untuk memastikan penyuraian di luar pagar sekolah dapat dilaksanakan dengan baik dan teratur, kerjasama daripada ibu bapa amatlah kami perlukan.

“Bantulah kami untuk pastikan keadaan di luar kawasan sekolah adalah teratur dan SOP dipatuhi sepenuhnya. Sekurang-kurangnya ibu bapa perlu sama-sama pastikan bahawa penjarakan fizikal di luar pagar sekolah sentiasa dipatuhi.

“Sekiranya ada maklumat tentang kesesakan yang tidak terkawal ketika penyuraian, boleh emelkan maklumat tersebut terus kepada saya di [email protected],” katanya.

Sementara itu, tinjauan PNBBC di beberapa sekolah di sekitar Bandar Baru Bangi, Selangor mendapati keadaan sesak hanya berlaku ketika murid mahu pulang di waktu petang kerana mereka dilepaskan serentak manakala ibu bapa hanya dibenarkan menunggu anak mereka di pintu pagar kecil.

Keadaan itu bertambah teruk jika kawasan sekolah terbabit tidak mempunyai tempat letak kenderaan yang teratus sekali gus menyebabkan berlaku kesesakan lalu lintas di kawasan terbabit..

Kebanyakan ibu bapa mengambil keputusan menghantar dan menjemput anak mereka di sekolah dengan kereta sendiri kerana bimbang murid berkenaan dijangkiti COVID-19 jika menggunakan bas sekolah dan pengangkutan awam lain- Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.