Penerima hati pertama, Mohd Afiq hembuskan nafas terakhir

293

2 MAC: Penerima hati pertama negara, Mohd Afiq Iqmal, 23, menghembuskan nafas terakhir hari ini selepas 18 hari dirawat di Hospital Selayang akibat masalah kesihatan.

Khabar sedih itu dimaklumkan penderma hatinya, Leftenan Kolonel Bersekutu (PA) Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, Wan Mohd. Hafizam Wan Ismail, 45 ketika dihubungi PN BBC.

MOHD HAFIZAM

Mohd Hafizam yang juga penderma hati pertama negara berkata, berita itu diketahuinya selepas dihubungi ahli keluarga Mohd Afiq.

“Saya menerima panggilan dari ayah Afiq sebaik selesai solat Subuh di Masjid Kampung Baru pagi tadi dan hati saya sudah tidak sedap kerana sebelum ini keluarganya tidak hubungi saya seawakl waktu itu untuk memberitahu perkembangan Afiq.

“Bila saya tanya kenapa, ayahnya hanya mampu menjawab Afiq…Afiq dan saya memaklumkan kepadanya tak mengapa saya ke hospital secepat mungkin kerana saya dapat mengagak Afiq sudah tiada,” katanya.

Mohd Hafizam berkata beliau kini dalam perjalanan ke kampung Mohd Afiq kerana jenazah remaja itu dibawa ke Tikam Batu, Kedah hari ini untuk urusan pengebumian.

Ditanya perasaannya menerima khabar duka itu, Mohd Hafizam berkata, hanya air mata tidak berhenti mengalir kerana hubungannya bersama Mohd Afiq dan keluarga remaja itu amat rapat serta sering bertanya khabar sejak 22 tahun lalu.

“Sampai di hospital pagi tadi untuk urusan memandikan jenazah, lutut saya terasa lemah.

“Hati saya berada dalam badan Mohd Afiq, kami berkongsi organ sama, saya merasa seperti diri saya dibawa bertemu Allah.

“Banyak kenangan manis kami bersama, antaranya pembedahan pemindahan hati ini merapatkan kembali hubungan kedua ibu bapa saya yang bercerai sejak saya berumur 7 tahun.

“Paling bermakna adalah melihat senyuman ibu dan bapa Mohd Afiq selepas pembedahan hati berjaya dilakukan 22 tahun lalu,” katanya.

Kisah dua individu itu pernah menggemparkan negara pada 1999 selepas Mohd. Hafizam mendermakan sebahagian hatinya kepada Afiq Iqmal yang berusia 14 bulan ketika itu walaupun tiada pertalian darah antara mereka. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.