MB Kelantan, KM Melaka, KPN terima suntikan Vaksin COVID-19

73

2 MAC : Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob selaku individu terawal di Kelantan mengakui berdebar sebelum disuntik vaksin COVID-19 tersebut hari ini.

Ahmad berkata, debaran itu dirasainya gara-gara pelbagai versi diceritakan mengenai vaksin Covid-19 yang pernah diperkatakan orang ramai.

“Bagaimanapun, sebaik sahaja disuntik vaksin, saya tidak berasa sakit, ia hanya suntikan biasa sahaja.

“Oleh itu, saya hendak beritahu kepada orang ramai agar jangan takut untuk menerima suntikan vaksin Covid-19” katanya ketika ditemui media selepas menerima suntikan tersebut di Dewan Teratai, Kompleks Kota Darulnaim, Kota Bharu, Kelantan, hari ini.

Dalam pelancaran Program Imunisasi Covid-19 Fasa Pertama Peringkat Negeri Kelantan itu, 41 lagi individu turut menerima suntikan termasuk Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah, Ketua Polis negeri, Datuk Shafien Mamat serta petugas barisan hadapan.

Dalam pada itu, Ahmad berkata, seramai 21,645 petugas barisan hadapan di negeri ini akan menerima vaksin dalam tempoh fasa pertama sehingga akhir April depan.

“Daripada jumlah itu, 1,416 individu akan terima vaksin selama tiga hari berturut-turut bermula hari ini hingga lusa,” katanya.

Sementara itu, Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali turut menjadi individu pertama menerima suntikan vaksin jenis Pfizer-BioNTech terbabit selepas Program Imunisasi COVID-19 peringkat negeri Melaka bermula hari ini.

Sulaiman memberitahu, daripada jumlah yang menerima suntikan pertama dos vaksin COVID-19 hari ini, 1,037 adalah membabitkan petugas barisan hadapan kesihatan manakala 60 lagi terdiri daripada petugas kerajaan negeri termasuk anggota EXCO dan wakil rakyat.

“Di peringkat kerajaan negeri, hanya 60 orang termasuk EXCO akan terima suntikan hari ini. Jika ada yang mendakwa ahli politik, anggota keluarga potong barisan, datanglah sini tengok, adakah saya membawa isteri atau anak.

“Kerajaan negeri hanya menghantar cadangan nama individu yang layak untuk terima suntikan dan keputusan itu dibuat oleh Kementerian Kesihatan, bukan ditentukan oleh kerajaan negeri,” katanya.

Beliau turut menasihatkan rakyat di negeri ini supaya tidak bimbang untuk mendapatkan suntikan vaksin itu demi kebaikan diri serta keluarga.

“Saya ambil suntikan tadi tidak terasa apa pun kerana jarum yang digunakan sangat halus dan saya berterima kasih kepada ‘vaccinator’ yang membuat suntikan kerana melakukannya dengan penuh tertib dan beradab,” katanya.

Tidak terkecuali, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador turut selesai menerima suntikan dos pertama vaksin COVID-19 yang telah diadakan di Klinik Kesihatan Kuala Lumpur, petang tadi.

Turut menerima suntikan adalah Pengarah Jabatan Logistik dan Teknologi Bukit Aman, Datuk Seri Mazlan Lazim; Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti Bukit Aman, Datuk Zainal Abidin Kassim dan Pengarah Pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Ramli aDin.

Prosedur suntikan vaksin COVID-19 ke atas Tan Sri Abdul Hamid telah dilakukan oleh Jururawat Kesihatan, Puan Syuhaida Sulur manakala bagi barisan Pengarah PDRM, ia dilaksanakan oleh Jururawat Kesihatan, Puan Anita Mat Zin.

Terdahulu, Timbalan Ketua Polis, Datuk Sri Acryl Sani Abdullah Sani telah menerima suntikan vaksin jenis sama di Klinik Kesihatan Presint 18, Putrajaya bersama ketua-ketua jabatan di bawah Kementerian Dalam Negeri. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.