Khairuddin: Tiada gerakan terancang jatuh Abdul Hadi

262

2 MAC: Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, menolak khabar angin wujud gerakan terancang dari dalam untuk menjatuhkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Presiden PAS.

Mohd Khairuddin yang juga Pengarah Strategi PAS serta Menteri Perusahaan Perladangan dan Komuditi berkata, PAS adalah parti yang hebat dari segi tarbiah dan semua ahli dan pemimpin walak atau setia kepada Abdul Hadi sebagai Presiden parti.

KHAIRUDDIN

“Khabar angin bukan berita patut disiarkan oleh media baik (beretika)… Kerajaan PN akan terus gagah dan PAS akan terus kekal bersama PN untuk kita lakukan terbaik untuk rakyat kita..Insya Allah.

“Jadi saya ingin menegaskan bahawa tiada perpecahan dalam pengurusan parti. Kita akan terus bekerja keras bagi memastikan PAS menang dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15)… InsyaAllah,” katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan Program Penempatan Jurutera dan Pra-siswazah (EPIP) dalam Industri Kayu-Kayan 2021 di Putrajaya sebentar tadi.

Sebelum ini, media melaporkan wujud satu rakaman audio yang didakwa perbualan antara Mohd Khairuddin dan Mursyidul Am Pas, Hashim Jasin mengenai rasa tidak puas hatinya terhadap beberapa keputusan dibuat oleh Abdul Hadi selaku Presiden PAS. 

Berdasarkan maklumat tular, audio rakaman perbualan Mohd Khairuddin dengan Hashim itu mengenai rasa tidak berpuas hati dengan tindak tanduk Abdul Hadi dalam membuat keputusan berkaitan kerjasama antara PAS dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan UMNO sertai pelbagai isu dalaman lain.

Turut tular di media sosial yang mengatakan bahawa PAS kini berpecah kepada dua kumpulan iaitu Geng Publika pro BERSATU dan Geng Ustaz yang berpihak kepada UMNO dan dikatakan cuba menukar kepemimpinan Abdul Hadi.

Geng Publika dikatakan terdiri daripada Naib Presiden PAS merangkap Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dan Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, manakala Geng Ustaz pula dikatakan membabitkan Mohd Khairuddin dan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz.

Mengulas lanjut, Mohd Khairuddin juga menafikan bahawa PAS kini menghadapi krisis dalaman berikutan wujudnya dua kumpulan dikenali sebagai ‘Geng Publika’ dan ‘Geng Ustaz’ seperti ditularkan di media sosial.

Ditanya mengenai kedudukan parti itu dalam Muafakat Nasional (MN), Mohd Khairuddin berkata PAS masih kekal dalam MN dan masa sama akan terus memperkukuhkan Perikatan Nasional (PN) sebagai persiapan menghadapi PRU-15.

“Bagi PAS kita tetap dengan pendirian untuk memperkukuhkan MN dan mempertahankan PN. Ini bererti PAS mahu semua parti bersama untuk memperkasakan hubungan PAS dan UMNO menerusi MN serta akan mempertahankan kerajaan PN bersama parti gabungan lain seperti yang sering ditegaskan oleh Presiden UMNO,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.