Kelulusan, pembayaran i-Sinar mulai hari ini

60

2 MAC : Kelulusan dan pembayaran i-Sinar bagi permohonan yang dibuat sebelum 25 Februari 2021 akan dilakukan secara berperingkat bermula hari ini.

Dalam satu kenyataannya, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan langkah itu dilaksanakan berikutan pemansuhan kriteria kemudahan i-Sinar pada bulan lalu.

“KWSP menghargai kesabaran ahli ketika proses ini sedang berjalan.

“Jika ahli mendapati status permohonan masih tiada sebarang perubahan, semakan boleh dibuat pada hari berikutnya,” katanya.

Menurut kenyataan sama, permohonan baharu akan dibuka bermula 8 Mac 2021 kepada semua ahli di bawah umur 55 tahun, tertakluk kepada baki di dalam Akaun 1 ahli dan termasuk ahli KWSP bukan warganegara Malaysia.

Permohonan baharu, katanya, akan diproses dalam tempoh lima (5) hari bekerja dan selepas tempoh ini, ahli boleh mula menyemak status permohonan serta tarikh bayaran.

Katanya, bermula 8 Mac 2021 juga, ahli diberikan kelonggaran untuk membuat pindaan pada butiran permohonan seperti jumlah dipohon, maklumat bank, alamat, nombor telefon serta mod bayaran di laman i-Sinar Online.

“Jumlah pengeluaran i-Sinar dan jadual pembayaran maksimum selama enam bulan akan kekal, seperti yang dimaklumkan sebelum ini,” katanya – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.