COVID-19 : Jepun minta China kecualikan rakyatnya jalani ujian calitan dubur

24

2 MAC : Ekoran seorang anggota diplomatik Amerika Syarikat di China mengadu menjalani ujian COVID-19 dengan cara calitan dubur, kerajaan Jepun telah membuat permintaan rasmi melalui kedutaannya di Beijing agar rakyatnya dikecualikan daripada menjalani ujian dengan kaedah tersebut.

Jurucakap kerajaan Jepun, Katsunobu Kato, berkata Tokyo meminta China supaya tidak menjalankan ujian calitan dubur ke atas warganya untuk mengesan COVID-19 dengan menyatakan kaedah itu boleh mendorong kepada tekanan emosi.

“Kedutaan kami meminta warganegara Jepun dikeluarkan daripada ujian calitan dubur kerana beberapa ekspatriat Jepun memberitahu ujian itu menimbulkan tekanan psikologi yang signifikan.

“Pada saat ini, kami belum menerima maklum balas mereka akan mengubah langkah ini dan kami akan terus memberi tekanan,” katanya.

China yang berjaya mengawal COVID-19 menyatakan bulan lalu ujian calitan dubur lebih efektif daripada ujian tekak dan hidung kerana virus dapat bertahan lebih lama dalam sistem pencernaan.

Menjawab mengenai aduan itu, Jurucakap Kementerian Luar China, Wang Wenbin memberitahu kaedah ujian dijalankan Beijing berdasarkan sains dan sesuai dengan perubahan dalam situasi wabak serta undang-undang dan peraturan yang relevan.

Bulan lalu, media AS melaporkan kakitangan Jabatan Luar AS di China mengadu mengenai kaedah itu, tetapi Beijing menafikan laporan berkenaan dengan menyatakan ia tidak pernah meminta pegawai diplomatik AS di China untuk menjalani ujian calitan dubur.

Pegawai di China menggunakan calitan dubur untuk menguji individu dianggap berisiko tinggi dijangkiti COVID-19, termasuk penduduk kawasan kejiranan dengan kes yang sudah disahkan serta pelancong antarabangsa.

Tetapi mereka mengakui agak sulit menggunakan ujian calitan dubur, berbanding kaedah lain yang digunakan kerana teknik itu tidak selesa.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.