Turki kecam tentera guna kekerasan terhadap orang awam di Myanmar

23

1 MAC: Turki mengecam tindakan tentera Myanmar yang menggunakan kekerasan terhadap penunjuk perasaan, lapor Agensi Anadolu (AA).

“Kami bimbang dengan ketidakstabilan di Myanmar yang semakin merosot selepas rampasan kuasa tentera pada 1 Februari 2021.

“Kami mengggesa langkah segera diambil untuk memulihkan demokrasi bagi mengekalkan keamanan dan kestabilan di negara ini dan mengakhiri keganasan terhadap penunjuk perasaan,” kata Kementerian Luar dalam satu kenyataan pada Ahad.

Sebelum ini, Pejabat Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu juga mengecam peningkatan kekerasan terhadap penunjuk perasaan anti-kudeta dan terdapat maklumat sahih menyatakan sekurang-kurangnya 18 kematian dan lebih 30 yang lain cedera.

Menurut saksi dan laporan media tempatan, penunjuk perasaan diserang dengan gas pemedih mata, peluru getah serta bom tangan ketika polis dan tentera meningkatkan tindakan keras terhadap kempen menentang rampasan kuasa tentera baru-baru ini.

Myanmar menyaksikan tunjuk perasaan besar-besaran sejak tentera mengisytiharkan perintah darurat pada 1 Februari selepas menahan Aung San Suu Kyi dan pemimpin kanan Liga Demokratik Kebangsaan (NLD).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.