Cadangan tempat kerja selamat bakal dibentang kepada MKN

22

1 MAC: Kementerian Antarabangsa dan Industri (MITI) kini sedang menyiapkan satu kertas cadangan bagi memastikan majikan menyediakan suasana tempat kerja lebih selamat dan kondusif kepada pekerja wanga asing terutama di kilang yang menjadi lubuk penularan Covid-19 di negara ini.

Justeru, Menterinya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, berkata beliau sudah mengarahkan Ketua Setiausaha MITI, Hakim Ali dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) untuk mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak termasuk persekutuan pengilang, dewan perniagaan dan persatuan industri bagi mendapatkan pandangan mengenai kertas cadangan terbabit.

Mohamed Azmin berkata, kertas cadangan kerja kemudian akan diangkat ke Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi mendapatkan kelulusan bagi membolehkan majikan sama-sama memikul tanggungjawab dan memainkan penting bagi melindungi keselamatan pekerja masing-masing.

“Tindakan ini perlu kerana data dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) menunjukkan bahawa tempat kerja terutama kawasan kilang dan tapak pembinaan menjadi penyumbang utama kepada peningkatan kes positif harian dan kluster baharu Covid-19 berikutan keadaan asrama pekerja yang teruk dan sesak di satu-satu bilik.

“Sehubung itu, pasukan kementerian saya diketuai oleh Ketua Setiausaha MITI sendiri bersama MIDA sudah mengadakan beberapa libat urus dengan dewan perniagaan dan persatuan industri untuk melihat apakah penambahbaikan yang boleh kita lakukan.

“Tindakan ini perlu kerana kita mahu, bukan saja kerajaan mengenakan syarat yang ketat, sebaliknya kita mahu majikan melakukan kawalan kendiri, memberi kuasa kepada pihak industri untuk tampil dan membantu kerajaan menghentikan COVID-19,” katanya pada sidang media selepas Majlis Amanat Perdana Setahun Malaysia Prihatin di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, di sini, hari ini.

Mohamed Azmin berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai apakah usaha dan langkah diambil kerajaan bagi memastikan sektor perkilangan dan tapak pembinaan terus menjadi lubuk penularan kes positif Covid-19 setiap hari.

Sementara itu, Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Dr Fadillah Yusof, mengesahkan bahawa Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan bersetuju untuk memperuntukan RM7 juta bagi membantu syarikat kontraktor kecil memerlukan bantuan kewangan untuk membolehkan semua pekerja mereka menjalani ujian saringan Covid-19 secepat mungkin.

Beliau berkata, tindakan itu perlu kerana sebelum ini kebanyakan syarikat kontraktor kecil-kecilan berkenaan perlu menggunakan duit poket mereka sendiri untuk membayar kos ujian saringan Covid-19 sebelum membuat tuntutan bayaran semula dengan Perkeso.

“Kita berharap apabila ramai pekerja asing  menjalani ujian saringan maka kerajaan dapat mengurangkan risiko penularan Covid-19 dan kewujudkan kluster baharu membabitkan tapak pembinaan dan tempat kerja.

“Tindakan ini selari dengan arahan Perdana Menteri supaya Kementerian Kerja Raya mempercepatkan kerja-kerja pembinaan di seluruh negara terutama Sabah dan Sarawak yang jauh ketinggalan dari aspek pembangunan insfraktruktur,” katanya. – Oleh Haika Khazi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.