Kerajaan PN tumpu lindungi nyawa, kehidupan rakyat

52

1 MAC: Melindungi nyawa dan kehidupan rakyat Malaysia menjadi fokus pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN) sejak setahun lalu, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Perdana Menteri berkata, sejak penularan COVID-19 di negara ini, kerajaan mengambil langkah berani dan proaktif, termasuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan memperkenalkan pelbagai pakej rangsangan ekonomi berjumlah RM305 bilion.

Jelasnya, langkah itu bertepatan usaha meringankan beban rakyat serta memastikan kelangsungan perniagaan yang terkesan akibat wabak itu.

“Alhamdulillah, dengan sokongan barisan hadapan, penjawat awam, pasukan keselamatan, sektor swasta dan masyarakat umum, langkah-langkah yang diambil kerajaan membuahkan hasil positif.

“Kita berhadapan dengan tiga gelombang jangkitan COVID-19 setakat ini. Kita berjaya melandaikan lekuk jangkitan gelombang pertama, membendung gelombang kedua dan pada masa ini kes harian dalam gelombang ketiga COVID-19 sedang menunjukkan trend penurunan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan Amanat Perdana Setahun Malaysia Prihatin yang disiarkan secara langsung hari ini.

Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri ke 8 pada 1 Mac tahun lalu selepas kerajaan Pakatan Harapan yang memerintah 22 bulan tumbang ekoran keputusan Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan pada 24 Februari.

Dalam pada itu Muhyiddin berkata, kerajaan turut melaksanakan kajian menyeluruh terhadap sistem kesihatan negara, bagi memastikan ia berada pada tahap yang mampan dan sentiasa bersedia berdepan tekanan.

Katanya, kajian itu terbahagi kepada dua fasa yang merangkumi unjuran dan usaha perlu diambil bagi tempoh sehingga 2030.

“Fasa pertama yang sedang dilaksanakan pada masa ini bertujuan meneliti secara objektif dan menetapkan langkah utama perlu diambil bagi memperkukuh sistem sedia ada.

“Antara lain, fasa pertama bermatlamat menilai sistem kesihatan negara secara terbuka dan objektif.

“Fasa kedua pula akan menghasilkan pelan tindakan yang memperincikan segala langkah perlu diambil bagi mencapai objektif mewujudkan sistem kesihatan mampan dan bersedia menghadapi tekanan pada masa hadapan,” katanya.

Menurutnya, kerajaan memberi jaminan dan komitmen seratus peratus bahawa PN akan terus menjadi kerajaan Prihatin Rakyat. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUS KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.