PN laksana tanggungjawab dengan baik imbangi nyawa, ekonomi

37

1 MAC: Kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sudah melaksanakan tanggungjawab sebaik mungkin bagi mengimbangi antara kepentingan menjaga nyawa rakyat dan ekonomi dalam tempoh setahun memerintah negara ini.

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, beliau bersyukur kerajaan PN dapat melaksanakan tanggungjawab sebaik mungkin dalam suasana amat mencabar kerana dunia hari ini menghadapi pelbagai bentuk cabaran termasuk krisis kesihatan dan ekonomi akibat penularan pendemik Covid-19.

“Alhamdulillah… saya bersyukur kerana dalam tempoh setahun ini kerajaan PN melaksanakan tanggungjawab sebaik mungkin dalam suasana amat mencabar kerana dunia hari ini menghadapi pelbagai bentuk cabaran termasuk krisis kesihatan dan ekonomi akibat penularan pendemik Covid-19.

“Bagaimanapun, dengan komitmen dan ketekunan ditunjukkan oleh Perdana Menteri dan Jemaah Menteri… Alhamdulillah kita berupaya memastikan penularan Covid-19 dapat dikawal dan juga pembukaan sektor ekonomi bermula,” katanya ketika ditemui wartawan ketika menghadiri Majlis Solat Hajat Perdana sempena setahun pemerintahan kerajaan PN di Masjid Putra Putrajaya, malam tadi.

Sementara itu, Mohamed Azmin berkata, kerajaan menjangkakan pelaksanaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) 2021 dapat membantu menarik lebih ramai pelabur asing ke Malaysia dan merancakkan semula ekonomi negara pada tahun ini.

Mohamed Azmin berkata, biarpun seluruh dunia sedang menghadapi krisis ekonomi dan kesihatan akibat penularan wabak Covid-19, namun Malaysia masih kekal sebagai destinasi pelaburan terbaik dan diminati oleh pelabur asing.

Beliau berkata, kerajaan juga sudah memaklumkan kepada mereka bahawa banyak syarikat multi nasional yang sudah melabur di Malaysia ketika ini.

“Kerajaan akan meneruskan usaha untuk menarik sebanyak mungkin syarikat pelaburan asing dan tempatan untuk melabur di Malaysia pada masa depan.

“Saya percaya dengan pelaksanaan PICK kerajaan dapat meningkatkan keyakinan dalam kalangan pelabur datang melabur di Malaysia, pada masa depan sekali gus meletakkan kadar pertumbuhan ekonomi negara di paras lebih baik pada tahun ini,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.