Ketua PKR Sarawak umum lepaskan semua jawatan parti

203

28 FEB: Ahli Parlimen Julau, Larry Sng telah meletak jawatannya sebagai Ketua Parti Keadilan (PKR) Sarawak serta jawatan-jawatan lain di dalam parti tersebut. 

Ketua Wanita PKR Sarawak Agnes Padan mengesahkan perkara itu dan memberitahu Sng telah memaklumkan keputusannya itu menerusi pertemuan biro politik parti berkenaan yang diadakan melalui aplikasi Zoom pada 26 Febuari lalu. 

Beliau berkata, namun ketika itu beliau belum lagi meletakkan jawatan sehingga membuat penegasan itu sekali lagi semasa mesyuarat peringkat negeri semalam.

Walau bagaimanapun, ‘peletakan jawatan’ oleh Ahli Parlimen Julau itu tidak dibuat secara rasmi dan masih menunggu keputusan daripada peringkat tertinggi kepimpinan parti. 

Pada 21 Disember tahun lalu, Sng mengumumkan akan mengundur diri sebagai Ketua PKR Sarawak yang diambil alih beliau pada Mei selepas Ahli Parlimen Selangau, Baru Bian meninggalkan parti itu.

Beliau berkata, keputusan itu bagi membolehkan pemimpin Dayak mengambil alih jawatan sekali gus memimpin parti itu dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) tamat Jun depan.

Bagaimanapun, Sng menarik balik peletakan jawatan berkenaan selepas dipujuk. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.