Radzi terima suntikan vaksin, jamin semua sekolah patuh SOP

22

7 FEB: Menteri Pendidikan, Datuk Dr Mohd Radzi Jidin memberi jaminan bahawa semua sekolah akan patuh segala prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi memastikan murid mengikuti pembelajaran dan pengajaran (PdP) dalam keadaan selamat pada sesi persekolahan bermula Isnin ini.

Mohd Radzi, berkata sesi persekolahan secara bersemuka adalah wajib kepada semua murid dan ibu bapa harus menulis surat jika tidak dapat menghantar anak mereka ke sekolah atas sebab kesihatan.

“Kementerian Pendidikan (KPM) akan sedaya upaya memastikan sesi persekolahan yang bermula Isnin ini, berjalan dengan selamat dan menjadi satu ruang untuk anak-anak kembali belajar secara bersemuka.

“Ibu bapa harus menulis surat kepada pihak sekolah berserta dokumen sokongan untuk rekod jika tidak dapat menghantar anak ke sekolah atas sebab tertentu seperti kesihatan,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menerima suntikan vaksin Covid-19 keluaran Pfizer-BioNTech bersama lima guru di Pejabat Kesihatan Putrajaya Presint 11, Putrajaya hari ini.

Terdahulu, Mohd Radzi mengesahkan bahawa lima guru berkenaan adalah sebahagian daripada  55,539 guru berisiko tinggi yang akan diberikan keutamaan menerima suntikan vaksin dalam fasa pertama di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, bermula Rabu lalu.

“Alhamdulillah, permohonan KPM supaya kumpulan ini diberi keutamaan dalam fasa pertama disambut baik oleh MOSTI (Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi) dan KKM. Kebajikan guru sentiasa menjadi keutamaan kami. KPM komited untuk terus melakukan yang terbaik,” katanya.

Berikutan itu, Mohd Radzi menggesa semua 500,000 guru di seluruh negara supaya segera mendaftarkan diri melalui aplikasi MySejahtera untuk mendapatkan suntikan vaksin berkenaan.

“Ketika disuntik (vaksin), tidak rasa apa-apa. Alhamdulillah, semuanya baik. Semua rakyat Malaysia perlu mengambil ruang ini untuk mendaftar segera melalui MySejahtera supaya proses vaksinasi dapat berjalan lancar,” katanya. – Oleh Haika Khazi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.