Khairy mahu ambil suntikan vaksin Covid-19 selain Pfizer

65

SEPANG – Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin Abu Bakar memutuskan untuk tidak mengambil suntikan vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech.

Beliau sebaliknya memilih untuk menjadi orang pertama mengambil vaksin yang akan diluluskan seterusnya nanti.

“Saya melihat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah dan beberapa menteri kabinet serta petugas barisan hadapan sudah menerima suntikan vaksin Pfizer-BioNtech sejak pelancaran pada 24 Februari lalu.

“Jadi, menerusi pengambilan itu rakyat sudah semakin yakin dengan keberkesanan vaksin Pfizer selepas tidak melihat sebarang kesan sampingan dari yang telah mengambil suntikannya pada Rabu lepas, tapi mereka kata memanglah sebab pemimpin ambil barang baik.

“Saya membuat keputusan semalam bahawa saya akan ambil vaksin yang akan diluluskan selepas ini,” katanya dalam sidang media selepas ketibaan kumpulan pertama vaksin Sinovac di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang hari ini.

Vaksin Covid-19 yang dibangunkan firma farmaseutikal China, Sinovac itu diangkut menggunakan pesawat Passenger-to-Cargo (PC2) iaitu pesawat penumpang digunakan untuk perkhidmatan kargo, boleh diproses menjadi lebih 300,000 dos untuk keperluan Malaysia.

Selain Khairy Jamaluddin, ketibaan pesawat itu turut disambut Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Duta Besar China ke Malaysia, Ouyang Yujing.

Ahad lepas, Malaysia menerima vaksin Covid-19 yang pertama dari jenis Pfizer-BioNTech sebanyak 312,390 dos.

Mengulas lanjut, Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) itu berkata, beliau bukannya mengelak menyuntik vaksin Pfizer kerana ia tidak bagus atau sebagainya.

Katanya, Pfizer telah terbukti keberkesanannya berdasarkan sebilangan pemimpin yang sudah menerima suntikan tersebut.

 “Saya mahu jadi barisan pemimpin yang memberi contoh vaksin akan datang mengenai keberkesanannya supaya meyakinkan rakyat dan menggalakkan mereka tampil kehadapan menerimanya.

“Saya akan ambil vaksin yang akan diluluskan seterusnya, kalau Sinovac dari China, atau dari Rusia saya akan ambil yang mana akan diluluskan dulu selepas ini.

“Tapi saya tidak akan ambil Pfizer. Malah saya juga tak pasti vaksin mana yang akan menyusul selepas ini untuk disuntik tapi sudah bersedia untuk disuntik kelak,” katanya.

Dalam masa sama, Khairy Jamaluddin menjelaskan, vaksin Sinovac keluaran China itu masih dalam penilaian Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Kementerian Kesihatan (KKM).

Tambahnya, beliau juga tidak tahu bila vaksin Sinovac keluaran China itu akan diluluskan NPRA kerana kerajaan menyerahkan sepenuhnya kepada bahagian itu membuat penilaian secara bebas tanpa diganggu.

“Saya tidak boleh tahu sebab NPRA buat kerja secara bebas dan berkecuali,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.