Bukan semua langgar SOP dikompaun RM10,000 – KPN

98

27 FEB: Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Abdul Hamid Bador mengesahkan hanya mereka yang degil dan mengulangi kesalahan sama melanggar prosedur operasi standard (SOP) sehingga mencetuskan penularan Covid-19 akan dikompaun sehingga RM10,000.

Abdul Hamid berkata, polis akan mengeluarkan tawaran kompaun sehingga RM10,000 berkenaan berdasarkan rekod kesalahan melanggar SOP PKP lampau yang mereka ada.

“Kami akui ramai yang salah faham dan bimbang dengan jumlah kompaun sehingga RM10,000, namun saya ingin menjelaskan bahawa ia bukan dikenakan kepada semua kesalahan.

“Sebaliknya untuk kesalahan tertentu iaitu mereka yang degil dengan melakukan kesalahan berulang serta mereka yang melanggar SOP termasuk rentas negeri sehingga menyebabkan penularan COVID-19.

“Namun, individu yang dikenakan kompaun RM10,000 itu boleh membuat rayuan untuk pengurangan kompaun kepada Kementerian Kesihatan (KKM),” katanya ketika ditemui pemberita melawat tapak pembinaan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jeli, Kelantan, hari ini.

Sebelum ini media melaporkan Abdul Hamid menyambut baik tindakan menaikkan jumlah kompaun hingga RM10,000 terhadap individu manakala RM50,000 ke atas syarikat atau pertubuhan yang ingkar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

Abdul Hamid berkata, tindakan tersebut adalah wajar dan dengan kadar kompaun baharu itu akan dapat meningkatkan lagi pematuhan orang awam terhadap SOP yang telah ditetapkan.

“Individu yang berulang kali melanggar SOP berkenaan perlu mengambil serius isu kompaun baharu ini. Penganjur himpunan atau perjumpaan sosial secara haram dan pemilik premis hiburan yang secara terbuka melanggar SOP itu juga perlu takut dengan kadar maksimum kompaun itu,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Justeru itu, beliau menegaskan tempoh untuk memberi amaran dan nasihat untuk mereka yang melanggar SOP sudah berakhir dan pihak polis akan sentiasa bertegas dalam menguatkuasakan undang-undang.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.