Bas bawa 40 pesakit Covid-19 terbabit kemalangan

101

27 FEB: Seorang pemandu dan penumpang mengalami cedera ringan selepas sebuah bas ekspress membawa 40 pesakit Covid-19 dari Perak ke pusat kuarantin dikatakan hilang kawalan sebelum melanggar struktur Plaza Tol UPM, Serdang, Selangor hari ini.

Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof berkata, pemandu bas berusia 41 tahun itu juga juga disahkan positif hasil ujian saringan Covid-19 dijalankan ke atasnya sebelum mendapatkan rawatan di Hospital Serdang kerana cedera dalam kemalangan terbabit.

Bagaimanapun, Wan Kamarul berkata hasil ujian saringan kencing dijalankan ke atas pemandu bas terbabit didapati negatif dadah.

Katanya, bas ekspres terbabit dalam perjalanan ke Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) 2.0,  Serdang sebelum terbabas sendiri melanggar Plaza Tol UPM kira-kira jam 3 petang.

“Bas ekspres itu terbabas dan melanggar struktur Plaza Tol UPM menyebabkan kenderaan itu pecah cermin hadapan, bumper, pintu bahagian pemandu dan lain-lain kerosakan belum dapat dipastikan.

“Siasatan mendapati bas itu membawa pesakit Covid-19 dari Kluster Changkat Jong ke Maeps. Terdapat lapan bas lain yang turut serta membawa pesakit dengan seramai 40 penumpang di dalamnya,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, pemandu dipercayai hilang kawalan dan terbabas masuk ke Plaza Tol UPM di lorong Touch & Go.

“Pemandu bersama lapan penumpang mengalami kecederaan ringan dan sudah dihantar ke Hospital Serdang untuk menerima rawatan. Akibat kemalangan itu, pemandu mengalami luka pada kaki,” katanya yang memaklumkan kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 43 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.