Asyraf Wajdi tidak gentar disaman

21

27 FEB: Ketua Pemuda Umno, Asyraf Wajdi Dusuki tidak gentar disaman dan bertegas mempertahankan kenyataannya sebelum ini berhubung isu buku teks Sejarah Tingkatan Empat yang didakwa dimanipulasi dan mengagung-agungkan komunis.

Menurut Asyraf, dia tidak pernah memetik nama sesiapa pun termasuk mereka yang pernah memegang jawatan tinggi dalam Kementerian Pendidikan (KPM) ketika membuat kenyataan mendesak Kementerian Pendidikan (KPM) menarik semula balik buku teks itu.

“Saya tidak pernah menyebut soal nama-mana individu atau peribadi mana-mana pihak.

“Saya hanya minta kerajaan menilai semula kandungan buku teks Sejarah Tingkatan Empat ini dan wajar ditarik balik kerana ada banyak perkara dirasakan boleh merubah susur galur sejarah tanah air,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan yang disiarkan di laman Facebooknya yang bertajuk ‘Buku Teks Sejarah Dimanipulasi Komunis Pula Diagungkan?, malam tadi.

Terdahulu, bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik berkata dia sudah mengarahkan peguamnya menghantar surat tuntutan undang-undang kepada Asyraf.

Ahli parlimen Simpang Renggam itu meminta Asyraf membuat permohonan maaf secara terbuka dan membayar pampasan kerana fitnah berhubung isu buku teks Sejarah Tingkatan Empat yang dibangkitkannya sebelum ini.

Maszlee menjelaskan proses penulisan buku teks itu sudah bermula pada tahun 2017 dan ketika itu menteri pendidikan Mahdzir Khalid daripada parti UMNO.

Asyraf bagaimanapun semalam berkata, dakwaannya itu berdasarkan kelulusan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) pada 24 April 2018 dan kemudiannya perlu mendapat kelulusan kabinet bagi membolehkan proses pencetakan.

Menurutnya, percetakan buku teks untuk Sejarah Tingkatan 4 itu dibuat pada tahun 2019 sedangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) telah membubarkan parlimen pada 7 April 2018.

Kementerian Pendidikan (KPM) pada 25 Februari  lalu menegaskan buku teks sejarah tingkatan empat melalui proses kawalan mutu yang ketat merangkumi pelbagai proses, sebelum diperakukan sejak April 2018.

Proses-proses tersebut, kata KPM, melibatkan Panel Pakar Rujuk Kurikulum Sejarah dan Buku Teks Sejarah KPM, Jawatankuasa Peningkatan Mutu Buku Teks, Jawatankuasa Pembaca Luar dan Jawatankuasa Penilaian Teknikal 4 KPM.

Buku teks itu juga melibatkan pakar rujuk negara, Prof Madya Shamrahayu Aziz (UIAM); Prof Kamaruzaman Yusoff (UTM); Prof Emeritus Abdullah Zakaria Ghazali dan Dr Ho Hui Ling (UM); Prof Sivamurugan Pandian (USM); Prof Madya Rohani Abd Ghani (UKM) dan Prof Madya Bilcher Bala (UMS).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.