Tidak Benar BERSATU Mahu ‘Bolot’ Banyak Kerusi

146

26 FEB : Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu Ahmad Faizal mengesahkan setakat ini tiada perbincangan mengenai pengagihan kerusi antara parti itu bersama UMNO bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke-15 (PRU-15).

Beliau juga turut menyangkal dakwaan Bersatu ingin mengaut kerusi yang banyak berikutan tiada sebarang perbincangan dimulakan bersama parti UMNO.

faizal azumu
AHMAD FAIZAL

Ahmad Faizal berkata pihaknya sedia mengadakan perbincangan berhubung perkara berkenaan.

“Saya fikir semua parti dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) berhak menyatakan minat mereka untuk bertanding mana-mana kerusi.

“Dan sukacita saya memaklumkan saya diamanahkan oleh Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin untuk mengetuai perbincangan kerusi dengan parti lain,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas Program Perasmian Pusat Perkhidmatan Parti Gerakan Ipoh yang pertama dengan bendera Perikatan Nasional (PN) di Ipoh, Perak yang turut dihadiri Presiden Parti Gerakan Datuk Dr Dominic Lau.

Dalam pada itu, mengenai ura-ura pelatikannya sebagai Pengerusi Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB), Ahmad Faizal akan mengadakan perbincangan bersama Muhyiddin yang juga merupakan Perdana Menteri dalam masa terdekat berhubung perkara tersebut.

Ahmad Faizal yang juga Ahli Parlimen Tambun berkata, beliau secara peribadi ingin lebih fokus dalam menjalankan kerja-kerja berkaitan politik terutamanya parti Bersatu dalam menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

“Saya mendapat laporan nama saya akan dicadangkan tetapi masih belum dibincangkan dengan perdana menteri.

“Bagaimanapun sekiranya perkara ini diminta oleh perdana menteri sebagai satu perkara perlu saya lakukan demi rakyat saya akan terima namun saya berharap dapat fokus dalam kerja-kerja politik,” katanya.

Bekas Menteri Besar Perak itu turut berterima kasih dan menyatakan penghargaan atas pencalonan namanya sebagai Pengerusi KTMB yang disifatkannya sebagai satu tanggungjawab mencabar untuk digalas terutamanya KTMB yang mengalami kerugian susulan penularan wabak COVID-19.

Terdahulu, sebuah portal tempatan melaporkan pelantikan Ahmad Faizal sebagai Pengerusi KTMB dijangka berkuat kuasa bulan depan menggantikan Rameli Musa yang dilantik bagi jawatan itu pada Feb 2019 dan kontrak tiga tahunnya akan berakhir pada hujung bulan ini.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.