PAS tidak boleh sendirian tegakkan Islam

47

26 FEB: PAS tidak boleh bersendirian dalam menegakkan Islam tanpa disertai kumpulan umat Islam lain, kata presiden parti itu Abdul Hadi Awang.

Abdul Hadi Awang bagaimanapun menegaskan parti itu tetap menolak sebarang kerjasama dengan pihak yang menentang agenda Islam.

Katanya, fiqh politik Islam menetapkan bahawa wajib ditegakkan kepimpinan Islam yang kukuh dengan asas perpaduan.

“Maka, PAS yang melaksanakan agenda Islam wajib menolak sesiapa saja atau mana-mana pihak dan kumpulan yang menjejaskan kekuatan Islam dalam menerajui politik negara.

“PAS tidak boleh bersendirian dengan menganggap kumpulannya sahaja yang mahu menegakkan Islam, tanpa disertai oleh kumpulan lain dalam kalangan umat Islam.

“Maka mereka yang menjadikan konsep perpaduan umat Islam secara tidak sempurna wajib ditolak, kerana agenda mereka hanyalah untuk kepentingan diri sendiri atau keluarga, bahkan hanya untuk puak atau kepartian sahaja,” katanya dalam tulisan Minda Presiden PAS di Facebooknya hari ini.

Abdul Hadi berkata, PAS juga menolak sebarang kumpulan berjenama Islam yang tidak istiqamah dan berkecamuk dengan bukan Islam.

“PAS menolak kumpulan berjenama Islam yang tidak istiqamah, sehingga mereka berkecamuk dengan bukan Islam yang nyata bermusuh dan tidak boleh dipercayai.

“Namun begitu, PAS boleh menerima golongan bukan Islam yang tidak ekstrem,” kata Abdul Hadi lagi.

Katanya, PAS membatalkan tahaluf dengan pihak lain yang nyata bermusuh terhadap Islam secara langsung atau menentang agenda Islam.

“Begitu juga pihak yang menentang secara tidak langsung dengan menjadi penghalang kepada pelaksanaan Islam.

“PAS dengan tegas menolak sebarang kerjasama dengan semua pihak yang nyata atau mempunyai tanda-tanda seperti yang disebutkan di atas,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.