PAS sedia berunding agihan kerusi secara berhemah

76

26 FEB: Polemik politik antara UMNO, PAS dan Bersatu ketika ini hanyalah disebabkan rundingan agihan kerusi pilihan raya sahaja, kata Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Katanya, PAS berkeyakinan parti-parti Melayu dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) mampu mengelakkan pertembungan tiga penjuru pada PRU15 sekiranya agihan kerusi pilihan raya diuruskan dengan teratur.

Memetik laporan Sinar Harian, beliau menjelaskan, harapan besar PAS adalah semua parti-parti dalam kerajaan PN akan bertanding secara satu lawan satu.

Malah, PAS bersedia berunding secara berhemah bagi tujuan itu.

“Insya-Allah kita akan uruskan. Harapan PAS pada PRU15 adalah satu lawan satu, (parti-parti Melayu) tidak berlaku (pertembungan) tiga penjuru. Kita akan berunding secara berhemah,” katanya.

Menurut Tuan Ibrahim, jika masalah pembahagian kerusi diurus secara teratur, perkara itu dapat diatasi.

Beliau yang juga Menteri Alam Sekitar dan Air turut mendedahkan satu mesyuarat jawatankuasa Muafakat Nasional (MN) telah diadakan di antara PAS dan UMNO pada Rabu.

Katanya, PAS  putuskan untuk meneruskan (koalisi) MN, pada masa sama akan berada dalam jawatankuasa bersama dalam (koalisi) PN.

“PAS akan bincang (dengan semua pihak) untuk selesaikan masalah bersama bagi menghadapi PRU15,” katanya.

Tuan Ibrahim turut memberi bayangan PRU15 berkemungkinan akan diadakan pada penghujung tahun ini sekiranya lengkuk kes jangkitan Covid-19 mulai melandai dan semua parti kena bersedia.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.