Lebih Ramai ADUN Sabah Didakwa Akan Tinggalkan Warisan

50

26 FEB: Desas-desus khabar angin sedang memuncak di Sabah yang mendakwa ada kemungkinan lebih ramai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) negeri itu dan pimpinan parti akan keluar daripada Parti Warisan Sabah (Warisan).

Tindakan ini dilihat selepas ADUN Sebatik, Hassan A Gani Pg Amir beralih arah menyatakan sokongan kepada kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) semalam.

Sumber daripada Warisan yang minta dirahsiakan identiti menyatakan terdapat khabar angin ada lagi yang sedang mempertimbangkan untuk mengikut jejak langkah Hassan dan mengesahkan tindakan Hassan mengejutkan Warisan serta memberi tamparan besar kepada parti itu.

Difahamkan, pengkhianatan itu juga dilihat ganjil kerana tidak ada petanda mana-mana ADUN mahu berhijrah, memandangkan keadaan politik semasa yang tidak menentu.

“Selepas dia (Hassan) keluar parti, dilihat pelbagai perkara akan terjadi selepas ini namun ramai yang setia pada presiden parti, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

“Siapa tahu, mungkin ini adalah petanda hal yang akan datang dengan spekulasi mengenai pilihan raya umum dilihat tidak lama lagi,” katanya.

Terdahulu, Hassan mengumumkan keluar daripada semalam kerana Warisan masih lagi mengutamakan politik berbanding kesejahteraan rakyat dan menyatakan sokongan kepada Kerajaan Negeri Sabah di bawah pentadbiran GRS serta kepimpinan Kerajaan Perikatan Nasional (PN)

Hassan turut meluahkan antara punca yang amat mendukacitakan dirinya ialah tindakan Warisan menolak Belanjawan 2021 di Parlimen yang menurut beliau jelas membelakangkan kepentingan rakyat terutama dalam usaha menangani COVID-19.

Menurut beliau, tindakan kepimpinan Warisan yang membelakangkan pemimpin dan ahli akar umbi termasuk ADUN parti itu terutama dalam usaha menyuarakan kepentingan rakyat juga menyebabkan beliau mengambil keputusan meninggalkan parti berkenaan.

Keputusan Hassan untuk berpihak kepada GRS bermaksud gabungan itu yang terdiri daripada Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan PBS kini mendapat sokongan 48 daripada 79 ADUN.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.