Dr. Zulkifli: Golongan antivaksin perlu fikir mendalam

19

26 FEB: Golongan antivaksin perlu melihat secara mendalam impak suntikan vaksin Covid-19 terutama kepada keluarga, masyarakat dan negara.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, golongan antivaksin seharusnya dapat memikirkan bahawa kaedah vaksinasi adalah antara penyelesaian terbaik ditunjukkan Allah SWT untuk menangani isu penularan Covid-19 yang merebak di seluruh dunia sekarang ini.

“Saya berharap sahabat kita yang berpendapat bahawa program vaksinasi tidak perlu supaya mereka dapat melihat dengan lebih mendalam mengenai kesan penularan Covid-19.

“Kami juga mengajak mereka sama-sama berlapang dada dan buat yang terbaik untuk diri kita yang akhirnya akan menatijahkan kebaikan kepada keluarga dan masyarakat secara keseluruhannya. Kita boleh fikir sendiri lebih meluas lagi dan insyaAllah kita akan menemukan jalan penyelesaian terbaik,” katanya.

Zulkifli berkata demikian kepada pemberita selepas selesai menerima suntikan vaksin Covid-19 bersama Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Dr. Ronald Kiandee di Pejabat Kesihatan Putrajaya, jam 3.30 petang tadi.

Terdahulu, Zulkifli berkata, Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) adalah satu pendekatan cukup tertib dan menggunakan prosedur yang cukup cermat.

Berikutan itu, Zulkifli berkata beliau beryakinan bahawa pelaksanaan PICK dapat membantu Malaysia menang dalam peperangan menentang penularan wabak Covid-19 yang meragut lebih 1,000 nyawa di Malaysia, sejak lebih setahun lalu.

“Apabila kita mengambil vaksin seperti mana dilakukan oleh kebanyakan rakyat di negara lain kita dapat kesannya amat positif dari segi kekuatan tubuh badan mereka yang mengambil vaksin dan tahap imunisasi yang ada pada mereka ini.

“Kita doakan supaya pengambilan vaksin ini dapat membekas dalam jiwa mereka untuk yakin bahawa program vaksinasi dapat memberikan banyak manfaat kepada kita semua.

“Hal ini bukan hanya berlaku di Malaysia, malah seluruh dunia. Ulama ambil vaksin di Mekah, Arab Saudi dan Mesir  kerana mereka juga yakin vaksin ini tidak bermasalah tetapi memberikan kekuatan kepada tubuh dalam melindungi diri daripada dijangkiti wabak Covid-19 Insya Allah. Semoga usaha ini dapat menggalakkan seramai mungkin rakyat Malaysia yang mahu divaksinkan pada masa depan,” katanya.

Dalam pada itu, Ronald pula menyeru agak semua rakyat Malaysia mendaftar untuk menerima vaksin Covid-19 menerusi aplikasi MySejahtera dan bersabar giliran masing-masing untuk mendapatkan suntikan vaksin Covid-19.

“Ini penting bagi melandaikan lekuk penularan Covid-19 yang masih meningkat ketika ini. Program vaksinasi secara percuma adalah selari hasrat kerajaan untuk melihat pendemik ini dapat dilandaikan dalam masa terdekat

“Berikutan itu kerjasama daripada seluruh rakyat Malaysia untuk sama-sama berdaftar dan mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 vaksinasi ini dapat membantu seluruh rakyat Malaysia melindungi diri, keluarga dan masyarat setempat,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.