Petronas temui minyak di Jawa Timur, Indonesia

30

25 FEB: Anak syarikat Petroliam Nasional Bhd (Petronas), PC North Madura II Ltd, menemui minyak di telaga eksplorasi Hidayah-1 yang terletak dalam kontrak perkongsian pengeluaran (PSC) North Madura II di luar pantai Jawa Timur, Indonesia.

PC North Madura II adalah pengendali dengan 100 peratus kepentingan penyertaan dalam PSC North Madura II.

Menurut Petronas, telaga eksplorasi Hidayah-1 membuat penggerudian awal pada 7 Januari 2021 dan digerudi dengan selamat sehingga kedalaman 2,739 meter.

Telaga itu menemui pengumpulan karbonat mengandungi minyak dengan kualiti takungan yang baik di formasi karbonat Ngimbang dan diuji pada anggaran 2,100 tong sehari (BOPD) dengan kualiti minyak mentah yang baik.

“Keputusan dari telaga eksplorasi Hidayah-1 akan dinilai seterusnya bagi menentukan potensinya,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan semalam.

Naib Presiden Eksplorasi Huluan Petronas,  Emeliana Rice-Oxley berkata, penemuan itu merupakan satu kejayaan penting bagi PSC North Madura II PSC kerana ia membuktikan potensi pengumpulan karbonat di kawasan tersebut.

“Ini merupakan satu perkembangan baik dan bukti potensi eksplorasi yang luas di Indonesia. Kami berharap dapat mengukuhkan hubungan dan kerjasama kami dengan kerajaan bagi menyediakan bekalan tenaga yang bersih, selamat dan terjamin kepada Indonesia,” katanya.

Sementara itu, Presiden PC North Madura II, Mohd. Nazlee Rasol berkata, penemuan itu merupakan bukti komitmen Petronas untuk terus mengembangkan perniagaan huluannya di negara tersebut.

“Kami berterima kasih atas sokongan padu yang diberikan oleh SKK Migas dan kerajaan tempatan Kabupaten Sampang dalam menjayakan penggerudian telaga eksplorasi Hidayah-1,” katanya.

Petronas juga merupakan pengendali lapangan minyak dan gas Bukit Tua di luar pantai Jawa Timur dan rakan usaha sama dalam enam PSC lain yang terletak di luar pantai dan daratan Sumatera, Laut Natuna, Jawa Timur serta Kalimantan.

Terdahulu, Petronas turut mengumumkan penemuan gas daripada telaga eksplorasi Dokong-1 di Block SK417 PSC, terletak di laut cetek Wilayah Baram Province, kira-kira 90 kilometer daripada perairan Sarawak.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.