Penyelarasan Gred 22,105 Pegawai Perubatan mulai hari ini

65

25 FEB: Seramai 22,105 pegawai perubatan dan pergigian kontrak akan menikmati penyelarasan gred setara dengan status pegawai tetap bermula hari ini.

Ini susulan keputusan kerajaan meluluskan permohonan untuk melaraskan gred pegawai perubatan kontrak Gred UD41 ke Gred UD43 dan pegawai pergigian kontrak Gred UG41 ke Gred UG44.

Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan, Datuk Mohd Shafiq Abdullah, berkata pelarasan gred berkenaan akan membabitkan seramai 21,408 pegawai perubatan dan 697 pegawai pergigian.

Menurut beliau, pelarasan gred itu akan ditawarkan menerusi sistem e-housemen dan e-dentist.

Mohd Shafiq berkata, ia selaras kelulusan mengenai prinsip pelaksanaan urusan itu oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada 21 Januari lalu, dan kelulusan peruntukan oleh Kementerian Kewangan serta persetujuan pelantikan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), semalam.

“Notifikasi mengenai tawaran ini akan dikemukakan kepada pegawai yang berkenaan menerusi e-mel masing-masing.

“Dengan pelarasan gred ini, diharapkan pegawai dapat meningkatkan lagi motivasi dan komitmen masing-masing untuk melaksanakan tugasan dengan lebih cemerlang, termasuk bersama membendung dan menangani pandemik COVID-19,” katanya menerusi satu kenyataan media hari ini.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan, kerajaan juga meluluskan untuk menyambung perkhidmatan kontrak 585 pegawai perubatan, 1,071 pegawai pergigian dan 1,966 pegawai farmasi.

“Notifikasi mengenai tawaran itu juga akan dikemukakan kepada pegawai terbabit menerusi e-mel masing-masing,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata kerajaan bersetuju untuk menyelaraskan gred pegawai perubatan dan pegawai pergigian berstatus kontrak itu selepas mengambil kira banyak permohonan daripada pelbagai pihak. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.