Alhamdulillah tiada alahan, tiada kesan sampingan – PM

30

25 FEB : Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berkongsi keadaan dirinya menerusi sebuah kilp video di Facebook rasmi miliknya selepas menerima suntikan vaksin COVID-19, Pfizer-BioNTech semalam.

Menurut Muhyiddin, ramai yang bertanyakan bagaimana keadaan dirinya dan adakah kesan-kesan sampingan yang berlaku setelah beliau menerima suntikan vaksin tersebut.

“Alhamdulilah, hari ini hari kedua saya selepas menerima suntikan vaksin COVID-19 semalam. Jadi, ramai yang nak tanya saya bagaimana keadaan saya hari ini. Alhamdulillah saya berasa sihat, tiada rasa demam, tiada rasa luar biasa, makan macam biasa selera pun macam biasa.

“Syukur semuanya berjalan dengan baik dan saya yakin untuk mengatakan bahawa vaksin ini adalah selamat dan berkesan,” katanya menerusi klip video di Facebook rasminya hari ini. 

Dalam klip video itu juga, Muhyiddin turut mengesahkan akan menerima suntikan kedua vaksin COVID-19, Pfizer-BioNTech pada 17 Mac depan melalui makluman menerusi Aplikasi MySejahtera selepas menerima suntikan pertama vaksin itu semalam. 

Terdahulu, Perdana Menteri,semalam, menerima suntikan vaksin COVID-19, Pfizer-BioNTech, sekali gus menjadi rakyat pertama negara ini yang berbuat demikian.

Penerimaan suntikan pertama bagi Malaysia itu disiarkan secara langsung menerusi pelbagai platform media termasuk di media sosial, bagi membolehkan rakyat mendapat gambaran sebenar dan menyeluruh Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang bermula secara rasmi semalam. 

Perdana Menteri menerima suntikan itu di Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Putrajaya di Presint 11, Putrajaya, semalam selepas menyempurnakan Pelancaran Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, dengan fasa pertamanya bermula semalam hingga April. 

Dalam pada itu, Muhyiddin berharap agar rakyat memainkan peranan masing-masing menyokong kerajaan dalam usaha melandaikan COVID-19 di negara ini. 

Justeru, Perdana Menteri meminta semua rakyat tampil dan mendaftar untuk mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 menerusi Aplikasi my sejahtera. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.