Adun Sebatik Keluar Warisan, Nyatakan Sokongan Kepada PN

91

25 FEB : Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sebatik, Hassan A Gani Pg Amir mengumumkan keluar daripada Parti Warisan Sabah (Warisan) hari ini. 

Hassan yang kini merupakan seorang Adun bebas berkata tindakan ini dilakukan kerana Warisan masih lagi mengutamakan politik berbanding kesejahteraan rakyat.

Namun, beliau menyatakan hasrat akan menyokong Kerajaan Negeri Sabah di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) serta kepimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor.

“Saya melihat perkara yang diperlukan oleh negara pada hari ini adalah kestabilan politik. Kestabilan ini penting untuk memastikan kerajaan dapat memberikan sepenuh perhatian dalam menangani COVID-19 dan menjaga kesejahteraan rakyat.

“Saya amat berdukacita melihat pendirian Parti Warisan yang dilihat masih bermain dengan rentak politik Pakatan Harapan (PH) yang mengutamakan kepentingan politik berbanding kesejahteraan rakyat yang terbeban dengan isu Covid-19.” katanya, hari ini. 

Tindakan Hassan A Gani menyokong GRS menjadikan gabungan itu yang dianggotai parti komponen Perikatan Nasional (PN) , Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) kini memiliki sokongan 48 ADUN daripada keseluruhan 79 ADUN negeri tersebut.

Dalam pada itu, Hassan A Gani memberitahu antara punca yang amat mendukacitakan dirinya ialah tindakan Warisan menolak Belanjawan 2021 di Parlimen yang menurut beliau jelas membelakangkan kepentingan rakyat terutama dalam usaha menangani COVID-19.

Menurut beliau, tindakan kepimpinan Warisan yang membelakangkan pemimpin dan ahli akar umbi termasuk ADUN parti itu terutama dalam usaha menyuarakan kepentingan rakyat juga menyebabkan beliau mengambil keputusan meninggalkan parti berkenaan.

“Segala usaha dibuat kerajaan menangani Covid-19 memerlukan peruntukan melalui bajet yang dibentangkan, cukup-cukup sudah bermain politik, masa ini kesejahteraan rakyat perlu diutamakan. 

“Saya juga membuat keputusan keluar daripada Warisan demi membantu rakyat di kawasan yang saya wakili. Saya akan lebih senang membantu rakyat apabila menjadi ADUN bebas yang menyokong kerajaan GRS. 

“Saya membuat keputusan itu tanpa desakan mana-mana pihak dan percaya kerajaan negeri ditadbir GRS kini dapat membantu rakyat Sabah terutama penduduk di kawasan yang diwakilinya,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.