Tidak rasa sakit, sama seperti suntikan biasa– PM

67

24 FEB: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan bahawa suntikan vaksin COVID-19 bakal diterima lebih 80 peratus rakyat Malaysia dan warga asing menetap di negara ini adalah selamat dan berkesan.

Muhyiddin yang menjadi individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19 di Pusat Kesihatan Presint 11, Putrajaya pada jam 2.43 petang tadi, juga menjelaskan suntikan berkenaan tidak menyakitkan dan sama seperti suntikan lain pernah diterimanya, sebelum ini.

“Saya tidak rasa sakit pun sama seperti kita menerima suntikan biasa sahaja walaupun saya tertunggu dan tertanya sakit atau tidak.

“Jadi saya berharap anda tidak berasa takut untuk tampil mendaftarkan diri sebagai penerima suntikan vaksin COVID-19 secara sukarela,” katanya ketika berucap melancarkan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan di Putrajaya, sebentar  tadi.

Terdahulu, Muhyiddin menjadi individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19 sebagai simbolik pemulaan kepada Program Imunisasi  COVID-19 Kebangsaan iaitu program vaksinasi terbesar dalam sejarah Malaysia.

Muhyiddin menerima suntikan dos pertama vaksin keluaran syarikat Pfizer-BioNTech di Pejabat Kesihatan Presint 11, Putrajaya yang menjadi salah satu Pusat Pemberian Vaksin (PPV) yang dikenal pasti di seluruh negara, pada jam 2.43 petang tadi.

Selepas menerima suntikan dos pertama vaksin berkenaan Muhyiddin dibawa ke bilik khas oleh petugas kesihatan bagi proses pematauan selama antara 15 hingga 30 minit bagi memastikan Perdana Menteri tidak menghadapi sebarang alahan atau kesan sampingan yang teruk, sebelum dibenarkan meninggalkan pusat kesihatan berkenaan.

Penerimaan suntikan pertama bagi Malaysia itu disiarkan secara langsung menerusi pelbagai platform media termasuk di media sosial, bagi membolehkan rakyat mendapat gambaran sebenar dan menyeluruh Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang bermula secara rasmi hari ini.

Terdahulu, Muhyiddin tiba di PKD Putrajaya pada kira-kira jam 2.25 petang dan membuat imbasan kod MySejahtera, yang akan menjadi aplikasi bagi satu daripada kaedah pendaftaran penerimaan vaksin COVID-19 selepas ini.

Berikutan itu, Perdana Menteri menzahirkan rasa bersyukur kerana menjadi individu pertama di Malaysia menerima suntikan vaksin Covid-19 yang diyakininya cukup selamat dan berkesan.

“Kalau tengok keadaan saya setakat ini Alhamdulillah. Jadi saya merayu kepada seluruh rakyat Malaysia dan warga asing menetap di sini supaya mendaftarkan diri menerusi aplikasi MySejahtera untuk mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 secara percuma.

“Tindakan ini perlu bagi memudahkan Kementerian Kesihatan dapat menentukan giliran dan di mana lokasi saudara saudari akan mendapat suntikan vaksin COVID-19.

“Rakyat Malaysia kena yakin dengan usaha yang sedang dibuat oleh kerajaan sekarang adalah untuk menentukan kita dapat memutuskan rantaian penularan COVID-19 ini, InsyaAllah akan berjaya.

“Justeru, saya ingin menyeru supaya kita sama-sama dapat mendokong usaha ini untuk menentukan negara kita Insya Allah dalam tempoh masa terdekat dapat bebas dari wabak COVID-19.,” katanya. – Oleh Haika Khazi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.