PKP: Tindakan tegas berkesan, jumlah langgar SOP berkurangan

13

24 FEB: Tindakan tegas pihak berkuasa sejak Pelaksanaan Perintah Kawalan Pengerakan 2.0 (PKP) dilaksanakan baru-baru ini, mula membuahkan hasil apabila jumlah mereka ditahan kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) semakin menurun.

Ini terbukti apabila bilangan mereka ditahan kerana melanggar SOP PKP menurun dua hari berturut-turut iaitu daripada 509 orang pada Ahad lalu kepada 321 orang (semalam) dan terbaharu hari ini, hanya 253 individu.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata daripada jumlah itu, 231 dikompaun manakala 22 lagi direman dengan kes paling tinggi ialah gagal sedia alat rekod butiran diri iaitu sebanyak 72.

“Ini diikuti oleh individu melakukan kesalahan tiada memakai pelitup muka (61), aktiviti perjudian (52), merentas kawasan tanpa kebenaran (37), tiada jarak fizikal (21), premis beroperasi lebih masa (6) dan lain-lain (1).

“Kesemua dicekup Task Force Operasi Pematuhan diketuai polis yang melakukan sebanyak 72,547 pemeriksaan dan melibatkan penugasan sejumlah 3,483 pasukan di seluruh negara, semalam,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata pihak berkuasa juga menahan enam pendatang asing tanpa izin (PATI) Ops Benteng bagi mengekang jenayah rentas sempadan dan penularan Covid-19.

“Sebanyak tujuh kenderaan darat berjaya dirampas selain 87 bot atau kapal dicurigai turut dikesan berdekatan perairan negara menerusi lima aktiviti penglihatan,” ujarnya.

Mengenai isu kuarantin wajib, seramai 625 individu tiba di tanah air semalam dengan kesemuanya telah diarah untuk menjalani proses mandatori itu di sejumlah stesen kuarantin.

Beliau berkata sejumlah 130,115 individu pulang ke negara ini sejak 24 Julai lalu melalui kuarantin wajib di 76 buah hotel serta 13 institusi latihan awam dan swasta seluruh negara.

“Seramai 689 individu terbabit telah dibawa ke hospital untuk menerima rawatan manakala 121,525 individu lagi sudah dibenarkan balik ke rumah masing-masing selepas kuarantin,” katanya. – Oleh Haika Khazi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.