Pengasas Sugarbook didakwa di mahkamah

76

24 FEB : Pengasas Sugarbook didakwa di  Mahkamah Majistret Shah Alam hari ini atas pertuduhan menyiarkan hantaran berkenaan perempuan simpanan atau lebih dikenali sebagai Sugarbaby hingga menimbulkan kegentaran masyarakat umum dua minggu lalu.

Bagaimanapun, tertuduh, Chan Eu Boon, 34, mengaku tidak bersalah ketika pertuduhan terhadapnya  dibacakan di hadapan Majistret Sabreena [email protected]

Mengikut pertuduhan, Eu Boon didakwa menyiarkan satu hantaran bertajuk ‘Top 10 Sugarbaby Universities In Malaysia’ dengan niat hendak mencetuskan ketakutan atau kegentaran kepada orang awam.

Kesalahan itu didakwa dilakukan pada jam 10 pagi, 10 Februari lalu dan hantaran itu dilihat lebih kurang 6.26 petang hari yang sama, di sebuah universiti awam di Shah Alam, Selangor.

Bagi kesalahan itu, tertuduh yang turut dikenali sebagai Darren Chan didakwa mengikut Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara maksimun dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya, Aliff Ashraf Anuar Sharuddin mencadangkan tertuduh diberi ikat jamin sebanyak RM100,000.

“Ini kerana kesalahan yang dipertuduhkan serius dan melibatkan kepentingan awam Aplikasi itu kemudiannya boleh dilihat orang awam sehingga menimbulkan ketakutan serta kegentaran,” katanya.

Namun, peguam bela tertuduh T. Shahi Devan dan Pauling Hee membantah cadangan ikat jamin itu kerana tidak munasabah dan terlalu tinggi.

Shashi Devan memberitahu anak guamnya tidak mempunyai risiko untuk melarikan diri dan memadai jika mahkamah memberi ikat jamin pada kadar lebih rendah.

“Tertuduh masih bujang dan berhasrat untuk berkahwin tetapi ditangguhkan kerana keadaan negara,” katanya.

Selepas mendengar permohonan kedua-dua pihak, Sabreena membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin beserta syarat tambahan iaitu menyerahkan pasport kepada mahkamah.

Mahkamah kemudian menetapkan 26 Mac depan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.